Airborne en Siemens openen digitale fabriek

Met een slag op de gong opende een robot de digitale fabriek van Siemens en composietspecialist Airborne in Den Haag. In de Digital Factory Composites FieldLab sluiten de virtuele en de echte wereld van de productontwikkeling en productie naadloos op elkaar aan.

Dit resulteert in een grotere productiviteit, flexibiliteit, efficiëntie en een kortere ‘time to market’. Mede hierdoor kan de maakindustrie weer de concurrentie aan met lagelonenlanden.

>> Foto: Een robot opent de digitale fabriek, links loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven van Den Haag.

Siemens en Airborne willen met de Digital Factory in co-creatie werken aan een business case ‘Composites voor de Digital Factory’. Dat biedt Airborne een onderscheidend voordeel en positioneert Siemens als leading partner van de digitale fabriek. Het initiatief moet uiteindelijk leiden tot de realisatie van een digitaal bedrijf.

Kennishub en expertisecentrum
De Digital Factory bestaat uit een kennishub en een centrum voor onderwijs, workshops en demonstraties. Behalve de oprichters hebben ook KUKA, TU Delft en de Fontys Hogeschool zich bij het initiatief aangesloten. Deze samenwerking is volgens Siemens en Airborne baanbrekend. Door deze digitale onderneming kunnen op termijn het engineerings- en productieproces van hoogwaardige composietproducten voor bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd.

Onderwijs en overheid zijn belangrijke spelers om met kennis, opleidingen en beleid mede invulling te geven aan de Digital Factory. De digitale fabriek moet zich daarom de komende jaren ontwikkelen als hotspot. Bedrijfsleven, onderwijs en overheid werken daarin samen aan de Digital Enterprise met digitalisering als kern van alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie.

Zelfstandig produceren
De digitale fabriek wordt een zelfsturende plant waar de mens weliswaar de opdrachten geeft, maar computers de informatie genereren op basis waarvan de productie moet draaien, vertelt directeur Frans van de Ven van Airborne eerder tegen het tijdschrift Link. Als voorbeeld noemt hij een robot die zich kan configureren om helemaal zelfstandig productfamilie A of B te produceren. 'We gaan voor een Duitse aerospace-klant een volledig geautomatiseerd, smart productieproces ontwikkelen voor composietdelen die zij nu nog helemaal met de hand maken.'

Concurrerende maakindustrie
Tijdens de opening ging het vooral om de rol die de digitale fabriek heeft in het versterken van de Nederlandse maakindustrie. Aan de orde kwamen vragen als waarom is het terughalen van de maakindustrie belangrijk, welke rol spelen FieldLabs onder meer op het gebied van innovatie en werkgelegenheid en de rol van het onderwijs. Directeur Ronald Elbers was namens VSE aanwezig. Hij nam onder meer deel aan een paneldiscussie.

De digital factory van Airborne en Siemens in het Haagse Ypenburg is een van de vijftig initiatieven van Smart Industry. Daarin werken de FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, de Kamer van Koophandel en Nederland ICT in samen. FieldLabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht slimme oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Voor meer informatie de website van Smart Industry.