Arm Wrestling Device toont kracht van samenwerken

Wie tijdens een beurs weleens bij VSE, Brabant Engineering of Mevi op de stand is geweest, heeft hem misschien zien staan of zelfs geprobeerd: de AWD, ofwel Arm Wrestling Device. Naast het feit dat de beursdemo interessante techniek herbergt, getuigt hij vooral van hoe je met samenwerken snel tot krachtige dingen kunt komen.

“Het is ontzettend lastig om je als dienstverlener op een beurs te profileren”, herinnert Sjef van de Laak, directeur van Brabant Engineering, zich de aanleiding van de AWD. “Onze core business is het maken van werktuigbouwkundige meters. Maar deze zijn natuurlijk lastig naar een beurs mee te nemen.” Het idee ontstond daarom om een beursdemonstrator te ontwikkelen die meerdere vliegen in één klap sloeg. Op de eerste plaats moest er iets komen dat stond voor technische expertise. Ook moest de demo een interactieve publiekstrekker zijn die naast potentiële klanten ook studenten zou aanspreken. En tot slot moest het de kracht van samenwerken laten zien.

Drie-eenheid
Het duurde niet lang voordat het idee om een Arm Wrestling Device te maken geboren was en Van de Laak de juiste partners gevonden had. Het samenwerken aan ontwerp, de bouw en programmeren werd vervolgens gedaan door respectievelijk Brabant Engineering, Mevi en VSE. Ieder met zijn eigen expertise, maar uiteraard met een geregeld multidisciplinair overleg. Het was ook deze drie-eenheid die de AWD mee het land in nam om het tijdens zeer uiteenlopende beurzen op te laten nemen tegen iedereen die durfde.

Allemaal winnaars
Durfallen zijn er gelukkig genoeg. Helemaal onder de studenten blijkt de AWD volgens Frans Dirks van Mevi erg populair. “Wie het tegen de AWD wil opnemen, moet eerst wat gegevens via de HMI invoeren. Denk aan gewicht, lengte en geslacht, maar natuurlijk ook naam en emailadres. We willen de deelname vanuit wervingsoogpunt natuurlijk wel kunnen opvolgen”, licht hij toe.
Is dit eenmaal ingegeven, dan wordt de arm vrijgegeven en kan er met drukken worden begonnen. Gedurende de eerste seconden meet de AWD de drukkracht en bepaalt zo de sterkte van zijn tegenstander. Vervolgens gaat hij steeds iets minder hard terug drukken. Uiteindelijk kan iedereen dus van de AWD winnen, zelfs degene die het met zijn pink doet. Maar de echte winnaar is natuurlijk degene die de meeste kilo’s weet te produceren en de arm in een zo kort mogelijke tijd horizontaal kreeg. “En wij als bedrijven”, vult Dirks aan. “Want uiteindelijk willen we met de AWD mensen aan ons binden. En in het geval van Mevi en VSE hebben we inmiddels diverse armworstelaars als stagiaire over de vloer gehad.”

Ontwerpcriteria
Op het eerste gezicht lijkt de imposante AWD geen ingewikkeld apparaat. En in essentie is het dat ook niet. Toch is er het nodige om rekening mee te houden, weet ook Stefan Lekkerkerker. Als programmeur bij VSE was hij verantwoordelijk voor de besturing en de HMI. “Hoewel het ‘armpje drukken op eigen risico is, moet de AWD wel veilig zijn. Kussentjes, traanplaat tegen het uitglijden en een veilige besturingsstrategie met vergrendelingen: de arm drukt feitelijk niet, maar geeft een weerstand die met de tijd afneemt. Een ander ontwerpcriterium: de AWD moest gemakkelijk vervoerbaar zijn, en dus op een pallet passen. “We hebben hem modulair opgebouwd zodat hij snel in- en uit elkaar kan. Ook voor wat betreft stekkertjes hebben we hier rekening mee gehouden.” Als derde criterium noemt Lekkerkerker flexibiliteit van de arm. Niet dat deze slap is, integendeel. Maar wel moet hij instelbaar zijn voor groot en klein, zowel links- als rechtshandig. En last but not least: het armworstelen moet echt aanvoelen en uitdagend zijn. Dus een aanvangsweerstand die hoog genoeg is, maar ook precies zo’n verloop dat je er een gevoel aan overhoudt verdiend gewonnen te hebben. Hoe je dat voor elkaar krijgt? “Heel veel testen tijdens het inregelen”, lacht Lekkerkerker. “En de dag erna heel veel spierpijn.”