Besturingskasten decor musical technische uitdaging

Hardware engineering en het bouwen van de besturingskasten voor het decor van een musical.

Die opdracht kreeg VSE van Silicon Theatre Scenery (StS), gespecialiseerd in decorbouw voor onder meer musicals en theatervoorstellingen. 'Ook hebben we het testprogramma geschreven', zegt Martijn Rijneveld van VSE aanvullend.

StS koos specifiek voor VSE, wordt duidelijk uit zijn toelichting. 'Siemens was voorgeschreven in het bestek van de eindklant. Wij hebben jarenlang ervaring met Siemens-systemen en -componenten en beschikken daardoor over gedegen expertise, zegt hij.

'Dat blijkt ook uit het feit dat we preferred partner zijn en als eerste in de wereld door Siemens zijn aangewezen als Motion Control Specialist.'

Technische uitdaging
STS On Stage Siemens VSE AutomatiseringHet project is zo goed als afgerond. Er wordt nu bij onze klant getest. Binnenkort gaat het decor op transport naar de eindklant in de Verenigde Staten. 'Van daaruit gaat het decor naar een cruiseschip waar de musical aan boord wordt opgevoerd', zegt Rijneveld.

Het project had nog een aardige technische uitdaging, vertelt hij desgevraagd. 'Dit project moest voldoen aan de Amerikaanse/Canadese UL-normering, te vergelijken met de Nederlandse NEN-normen. In de engineeringsfase is UL daarom het uitgangspunt geweest voor onder meer materiaalkeuze en veiligheid. 
Om die reden zijn alleen UL-goedgekeurde componenten gebruikt, waaronder panelen, voedingen, omvormers, schakelaars, veiligheden en klemmen.'

Ook hebben we in de schakelkasten speciale apparatuur ingebouwd voor de omzetting naar de in de Verenigde Staten gebruikte netspanning van 3x208 Volt, vertelt hij. 'Al met al een mooie technische uitdaging die mede door de samenwerking tussen de betrokken partijen en onze kennis heeft geresulteerd in een hoogwaardig eindproduct.'

Lees ook het interview met Douwe Wagenaar van Siemens: ‘stuk voor stuk technisch hoogwaardige projecten’.

Foto's: De musical Tarzan waar StS onder meer acht traveller tracks en 12 pendulum lieren voor heeft geleverd. De musical is een van de voorbeelden uit het uitgebreide portfolio van het bedrijf. Kijk voor meer informatie op de website van StS.