Elke (14) aan de slag in Malawi

Huizen bouwen en kleding wassen in een teil met water zonder dat er een wasmachine aan te pas komt. De 14-jarige Elke Brager zal in Malawi moeten aanpakken. 

De HAVO-scholiere vertrekt op 7 februari met een groep van het Dorenweerd College twee weken naar Afrika om bij drie projecten te helpen.

'We slapen daar ook en maken het dagelijkse leven mee', blikt ze vooruit. Met name het onderdeel zijn van de lokale Malawese gemeenschap spreekt haar erg aan. 'Ik kijk daar naar uit. Daarom wilde ik ook heel graag mee. Het zal een hele ervaring worden', verwacht ze. 'Bijvoorbeeld het wassen van kleren in een teil heb ik nog nooit gedaan.'

Samenwerken met leeftijdgenoten
En dat is juist wat ze wil, maakt Elke duidelijk. 'Ik ga mee omdat ik wil zien hoe de mensen daar leven.' Dat ze daarvoor de handen uit de mouwen moet steken, maakt haar niet uit. 'Dat wil ik juist graag. Ik wil zien hoe kinderen van mijn eigen leeftijd leven, ik vind het heel goed dat ik dat op deze leeftijd al zie. We zijn hier zo verwend, in Malawi leven ze van twee euro per dag en ze zijn nog steeds hartstikke gelukkig.'

De motiatie bracht haar ook tot de groep die mee mag naar Malawi. 'Ik heb dat in mijn motivatiebrief geschreven; de beste 20 werden uitgekozen. Dit jaar waren heel veel goede inzendingen, daarom heeft de school geloot en ik had het geluk er bij te zijn.'

Land leren kennen
Dorenweerd College reis Malawi VSEDe reis van Elke en haar medescholieren wordt samen met de school georganiseerd door World Mapping dat jongeren meeneemt op expeditie naar onder meer Brazilië, Cambodja, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Gambia en Malawi.

De jongeren die meegaan doen vrijwilligerswerk en werken daarvoor samen met lokale leeftijdsgenoten. Maar ook het land en de cultuur leren kennen, is belangrijk, zegt Elke.

'Wij gaan naar de regio rond de hoofdsad Lilongwe en werken niet alleen mee in de projecten, maar maken ook een rondreis zodat we genoeg van Malawi te zien krijgen.'

Foto rechts: de groep van 20 leerlingen van het Dorenweerd College, vlak voor de trip naar Malawi. Elke staat rechts bovenaan, klik op de afbeelding voor een vergroting.

En alleen de reis er naar toe wordt al een hele trip, bijkt uit haar verhaal. 'We vliegen eerst vanaf Brussel naar Ethiopië, na een tussenstop reizen we door naar Malawi. Bij aankomst worden we opgehaald door een busje. We overnachten op lokatie van projecten, maar we gaan ook nog op safari en slapen we op een boot', aldus een enthousiaste Elke.

Bewustwording belangrijk
Haar werkvakantie is niet goedkoop en kost rond de 2.300 euro. Een bedrag dat ze bijna helemaal zelf bij elkaar heeft verdiend. 'Op een kleine 200 euro na.' Elke heeft van alles gedaan om zo ver te komen; van klusjes doen, spullen verkopen tot het geven van een feest waarvan de entree ten goede kwam aan haar reis tot het bakken van pannenkoeken voor de Rotary.

'Dat heeft het meeste opgeleverd. Ook omdat we een fles wijn hebben geveild die werd geschonken op bruiloft van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.'

Bewustwording vindt Elke belangrijk. Leeftijdgenoten laten weten hoe jongeren in andere landen leven en naar school gaan. Dat ga ik doen als ik terug ben. Ik ga foto's en filmpjes maken en die ook op school laten zien. Dan kunnen zij zien hoe jongeren in Malawi in het leven staan.'

Ook gaat ze met haar groep een informatieavond organiseren voor de scholieren van het Dorenweerd College die volgend jaar meegaan.

'Daar gaat het om, dat is belangrijk, je ervaringen met anderen delen. Ik heb er dan ook ontzettend veel zin in en hoop dat ik veel kan leren van mijn reis naar Malawi.'

Foto rechtsmidden: Dorenweerd College