Voor u gelezen: Boek over de maakindustrie

In het Algemeen Dagblad werd onze aandacht getrokken door een artikel over een nieuw boek dat de maakindustrie behandelt. Daar wilden we meer van weten, hoe bezien schrijvers deze industrie, en wie zijn die schrijvers eigenlijk wel?

Fred Bakker (o.a. tot 2006 hoofdredacteur van Het Financieel Dagblad) en investeringsmanager Antoine van Agtmael bezochten tien voormalige industrieregio’s in Europa en de Verenigde Staten. De regio Eindhoven was een van hun doelen.

Overal spraken ze met ondernemers, beleidsmakers, bestuurders van bedrijven, wetenschappers en gangmakers. Mensen met relaties, visies en ambities. Gaandeweg kwamen ze tot de conclusie dat er een nieuwe trend aan het ontwikkelen is, die zich laat omschrijven als ‘van rustbelts naar brainbelts’. Oude industriesteden of -gebieden die zich door de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, overheid en bedrijfsleven ontwikkelden tot innovatiecentra. Mooie ontwikkelingen dus.

De benaming brainbelts lijkt in het geval van Eindhoven een verwijzing naar Brainport. ‘Na het faillissement van DAF en de grote reorganisaties bij Philips is men in de regio Eindhoven niet bij de pakken neer gaan zitten’ vertelt Bakker. ‘De regio met een krimpende industrie en grote werkeloosheid groeide uit tot een internationale hightech hotspot in een mondiaal netwerk. De afgelopen vijftien jaar hebben ondernemers, onderzoekers en lokale politici in de regio Eindhoven laten zien dat uitgaan van je eigen kracht kan leiden tot aansprekende successen’ stelt Bakker.

De kern van de nieuwe Eindhovense maakindustrie zit volgens Bakker in ‘de kennis van het stabiliseren van de lichtbron’. Dat betreft alle lichtsoorten: röntgen, laser, EUV en fotonica. ‘Eindhoven herbergt grote spelers die wereldwijd een leiderspositie in de markt hebben’.

De titel van het boek is ‘Hier wordt de toekomst gebouwd’.

Nederlandstalig | Paperback, 224 blz.
Business Contact | 1e druk, 2016
EAN: 9789047009641