Innoveren om te profiteren van nieuwe ontwikkelingen

Rechts worden ingehaald door bedrijven die amper zijn gestart en desalniettemin al erg succesvol zijn. Dat kan door de mogelijkheden die ICT biedt, waaronder slim omgaan met data en het aan elkaar knopen van machines en apparaten met Internet of Things (IoT).

Hoe gaan we met deze en andere ontwikkelingen om als gevestigd bedrijf dat zonder noemenswaardige veranderingen al jaren dezelfde koers vaart?

Het was een van de vragen die centraal stond tijdens de innovatiebijeenkomst bij VSE die de Ondernemerskring Schoonhoven organiseerde.

Foto: trendverkenner Wim van Rooijen schetste tijdens de innovatiebijeenkomst bij VSE een scala aan ontwikkelingen die op bedrijven afkomen. (foto: Rob Glastra).

Concurrentie voorblijven
'Wie niet direct mee gaat, kan over afzienbare tijd zijn toko sluiten', stelde trendverkenner Wim van Rooijen aan het begin. 'Dan worden bedrijven door hun concurrenten ongemerkt ingehaald.' Van Rooijen schetste een scala aan ontwikkelingen die op bedrijven af komen. Voorbeelden haalde hij onder meer uit tot de verbeelding sprekende kaskrakers als Minority Report en The Matrix.' We staan aan de vooravond van een nieuwe economische orde', tekende Het Kontakt op.

Innovatie is volgens de trendverkenner de basis om in een markt koploper te blijven. 'De meeste midden- en kleinbedrijven halen over drie jaar hun grootste omzet uit producten, die ze nu nog niet ontwikkeld hebben', hield van Rooijen de aanwezige ondernemers voor. 'Je moet daarom over muren heen kijken', vond hij. En je snel aanpassen aan de veranderende wereld. Kan dat niet, dan neemt de levensduur van een bedrijf snel af', aldus Van Rooijen. 'Anders kijken, anders leren en anders doen luidt mijn boodschap.'

Transformatie
Raymond Wentink van Singa weet als geen ander wat vernieuwing betekent. Het bedrijf ontwikkelt technische doorbraken met de nieuwste technologieën. Van industrial augmented reality, smart glasses, responsive rich client webbased HMI tot 3D vision. 'Wij streven naar een doorbraak voordat het een trend wordt', vertelde hij tijdens de innovatiebijeenkomst bij VSE. Wij nemen bedrijven mee in de ontwikkelingen van smart industrie en geven daarbij aan welke mogelijkheden dat de maakindustrie biedt, legde hij uit.

Omdat te kunnen doen heeft Singa een transformatieproces ondergaan. Wentink legde uit welk pad het bedrijf daarvoor heeft bewandeld. Leon Joore van Millvision deed hetzelfde. Het bedrijf maakt nieuwe producten van onder meer het afval van de paprikateelt en bermgras. Voorbeelden hiervan zijn afbreekbare plantenpotten en verpakkingen. Technisch wetenschapper Joore was probleemoplosser voor de klant, de laatste jaren maakt hij voor diezelfde klant ook duurzame recepten. Het bedrijf uit de biobased industrie levert sindsdien ook vezels levert voor de papier- en kartonindustrie.

Continu vernieuwen
In aansluiting op het thema verhaalde Rob Brager over de innovatie van VSE. Hij putte daarvoor uit de jarenlange ervaring die VSE heeft op het gebied van motion control, waaronder het ontwikkelen van een machine die op het exacte moment en op de juiste plaats in een verpakkingslijn het koordje en labeltje hangt aan een piramidevormig theezakje. De opeenvolgende snelle bewegingen aan de lijn bleken daarbij de uitdaging, werd duidelijk.

Als ander voorbeeld noemde hij het slim omgaan met grote energiestromen, zoals bij de Ramspolbrug en onderzoeksinstituut MARIN waarvoor VSE de sleepwagen ombouwde die de scheepsmodellen in een basin voortrekt. Innovatie puur sang waar de grenzen van de technische mogelijkheden werden opgezocht, vertelde hij. Met als resultaat een enorme kolos die binnen 10 seconde op de maximale snelheid van negen meter per seconde is en daarna heel snel en gecontroleerd tot stilstand kan worden gebracht.

Brager maakte duidelijk dat VSE in die innovaties niet alleen wil staan. 'Wij staan open voor frisse ideeën. Daarom werken we graag samen met jonge starters. Dat leidt tot een aantrekkelijke kruisbestuiving waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen.'