Leendert Uithoven: Motion is mijn ding

Zijn naam is al eens genoemd, nu de man zelf aan het woord: Leendert Uithoven. Studeerde industriële automatisering en viel op door zijn afstudeerscriptie. Sinds 2010 is hij in dienst bij VSE. Waarom koos hij voor VSE?

“Het is een bedrijf waar je kansen krijgt. Mijn opleiding was heel breed en dat kan ik hier dus heel goed gebruiken. Ik kende VSE vanwege het feit dat ze de studievereniging van Hogeschool Utrecht sponsorden. De projecten die daar voorbijkwamen, spraken me aan.”
En dan, de praktijk. Hoe is die? “Ik ben terecht gekomen bij een fijn bedrijf. Ook onderling, de collega’s staan voor elkaar klaar en we vormen een hecht team waarbinnen we stuk voor stuk heel veel leren van elkaar. Ik heb in de afgelopen jaren altijd echt mooie projecten gedaan. Maar eerlijk gezegd vind ik alles dat niet standaard is, een mooie uitdaging. En veel bij VSE is niet standaard,” zo lacht hij.

“Motion is mijn ding. Ik heb onder andere heel veel gewerkt aan projecten van Marin, het maritieme onderzoeksinstituut. Maar ook interessant zijn projecten in de productieautomatisering en de infrastructuur, zoals de verschillende bruggen waarvan we bijvoorbeeld de besturing hebben gerealiseerd.  Nu zijn we bezig met een project voor Woltman, waarbij we diverse kranen en een betonpomp programmeren. En dan hebben we het natuurlijk niet over een simpele betonpomp, maar een heel speciaal voertuig op rupsbanden met een enorm scala aan functionaliteiten. Want behalve het rijden met de betonpomp, het aansturen van twee rupsbanden met een werking als een tank, gaat het ook om het beton zelf. Het verpompen, in beweging houden met behulp van een schoepen, schoonmaken, dat komt er ook bij kijken. Het gaat dan om de regelingen voor de functies zelf, maar ook de regelingen voor de benodigde capaciteit. En bij een kraan moet je niet alleen denken aan de taken die de kraan moet uitvoeren, maar ook hoe je hem opbouwt. Dit soort mobiele toepassingen zijn weer een hele andere tak van sport, die ik erg leuk vind.”

“Bij VSE schenken we veel aandacht aan de structuur van de software. Standaard software schrijven, die je modulair opbouwt. Zo kun je heel veel tijd besparen en heel gecontroleerd programmeren. Ik heb een tool geschreven die software genereert voor een reeks basishandelingen en op de juiste manier beschikbaar stelt. Dan hoef je dus alleen de functionaliteiten nog maar te programmeren. Laatst hadden we een project waarbij een klant voor drie kranen allerlei wensen had. Daarvoor hebben we een generiek stuk software ontwikkeld en zo groeit onze softwarebibliotheek iedere dag verder.”

Een boeiend project waarover we ook van andere collega’s al hoorden is een machine die blikjes bedrukt. Maar dan met hele hoge snelheden, denk aan 2200 per minuut. Als er een afwijking aan een blikje is geconstateerd, dan wordt dát blikje uitgeworpen en is er dus een lege machinepositie. Maar op die lege positie moet dan geen bedrukkingsactie plaatsvinden. Voor deze machine moest voor bepaalde delen de software opnieuw geschreven worden, inclusief de software voor deze specifieke vraag. “Je kunt het vergelijken met kleiduiven schieten. De ventielen hebben tijd nodig om de opdracht van het uitwerpen te verwerken. Je moet in het proces dus altijd een stapje voorlopen. En met deze snelheden is er een hele hoge nauwkeurigheid nodig. Een heel speciaal klusje, erg leuk!”

Uithoven is ook de man van de Marin-projecten. “We ontwikkelen bij Marin mee en je komt zo steeds beter in één lijn met de klant. Marin legt een vraag bij ons neer en wij schrijven een designdocument waarin wij de vraag van de klant vertalen naar een besturing en bediening. Dat werkt efficiënt en effectief. We hebben het hier over een groot project met heel veel functionaliteiten op het gebied van motion. We werken bij deze klant samen met Controllab. Zij simuleren gedrag onder allerlei omstandigheden. Wij koppelen dan onze controller aan hun pc en zo realiseren we een simulatie van de werkelijkheid. En op die manier zorgen we voor een kortere doorlooptijd voor de projecten.”

“Bij Marin hebben we ons wel heel goed in de kijker gespeeld. Tegen de klant werd gezegd dat wat zij wilden, niet kon. Tja, toen hebben wij laten zien dat het dus wel kon. We hebben dan ook veel kennis in huis, en dat wordt steeds meer. Alle vragen die we hebben beantwoord en alle uitdagingen die we zijn aangegaan, zijn in een bibliotheek verzameld. Je hoeft niet iedere keer opnieuw te beginnen en kunt daardoor steeds verder komen.”
“Maar bovenal willen we platformonafhankelijk blijven. Zo kunnen wij altijd de beste keuze maken voor de klant en hoeven we nooit iets op te dringen. En als je onafhankelijk bent, kun je ook het eerlijkst zijn naar de klant toe. En dat is iets dat we heel erg belangrijk vinden."