SPS IPC Drives 2016 in de wolken

Als een motionfanaat ergens aan zijn trekken komt, dan is het wel op de SPS IPC Drives in Neurenberg. De grootste beurs in Europa op het gebied van aandrijvingen en besturingen kon ook dit jaar rekenen op meer dan 63.000 bezoekers. De meest besproken trend? Dat is deze keer de cloud.

Zodra we de Messegelände betreden valt het niet te ontkennen. Industrie 4.0 is mainstream. Niet alleen prijkt op elke stand wel een paneel het thema in chocoladeletters wordt uitgemeten, ook zijn er volop demo’s. Want  4.0 moet niet bij woorden blijven, maar behoeft concrete daden. Nu zal menig exposant vertellen dat er niet heel veel nieuws onder de zon is. "De integratie van slimme componenten? Dat deden we al een poosje." En: "Een de race naar serie grootte 1? Dat noemde we voorheen gewoon mass customisation." Toch is er ook een duidelijk verschil met enkele jaren geleden: de cloud lijkt door de industrie eindelijk te worden omarmd.

Er is veel te doen over cloudcomputing. Natuurlijk (nog?) geen Motion as a Service, maar cloud diensten zijn er in Neurenberg volop te vinden.  Voornamelijk om data uit de besturing te ontsluiten en met elkaar te delen. Zo hebben zowel machinebouwers als eindklanten beter inzicht in de prestaties van hun productiemiddelen. Handig voor alarmmeldingen, onderhoud, maar ook voor productieoptimalisatie. Voordeel van een cloudservice is dat je alle informatie gewoon via de browser kan bekijken. Met de juiste rechten heb je alle relevante informatie altijd, overal en met elk willekeurig apparaat tot je beschikking.  Mits je internet hebt natuurlijk. En hier ligt dan ook meteen het grootste voorbehoud. Want cyber security blijft wel een thema. De een lost dit op middels een VPN-verbinding, de ander stelt dat het ‘slechts’ uitgaand dataverkeer betreft en dat daarom een rechtstreekse koppeling via OPC UA inclusief encryptie volstaat. Weer anderen bieden een afzonderlijk lokaal opslagmedium voor PLC-data en een extra firewall om het aantal poorten richting boze buitenwereld tot één te reduceren. Is het hiermee veilig? Of hebben de tegensprekers – die er in Neurenberg natuurlijk ook zijn – gelijk en is het verstandiger te wachten tot een en ander juridisch is dichtgetimmerd? Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk in het geval van een hack? En van wie is welke data?
Vooralsnog lijken de voordelen het van de voorbehouden te winnen. Service is meer en meer de activiteit waarmee het geld verdient wordt. Tijden en businessmodellen veranderen. Van dat besef lijkt men zich op de SPS in elk geval doorgedrongen. Alle reden om als VSE binnenkort een rondetafeldiscussie over dit onderwerp te organiseren. De resultaten zullen wij uiteraard via de cloud met u delen.