Voor u gelezen: Circulaire economie: de cirkel beweegt, maar heeft nog een zetje nodig

Stel je eens voor: een economie waarin afval niet bestaat en materialen continu worden hergebruikt. Dat druist regelrecht in tegen het huidige economische model, - het zogenaamde lineaire systeem - dat bewust stuurt op versnelde veroudering van producten die steeds vervangen of vernieuwd moeten worden. Deze ‘geplande veroudering’ is de afgelopen vijftig jaar de basis onder onze economie geworden, zegt Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit.

Toch gaan steeds meer bedrijven circulair ondernemen. Of ze verbinden zich aan de Ellen MacArthur Foundation, een stichting die denkt in een technische en een biologische kringloop en het behoud van de waarde van de gebruikte grondstoffen. Dat betekent dat er in de ontwikkelings- en productiefase van een product al rekening wordt gehouden met de grondstoffen die gebruikt worden. Onder andere Unilever, Cisco en Philips hebben zich hier inmiddels aan gecommitteerd.

Ook VSE gaat bij haar aanpak uit van wat er is. We zeggen wel dat nieuw niet altijd nieuw hoeft te zijn. Hergebruiken of het uitvoeren van een mid-life update is vaak vele malen interessanter. En dat laten we tot veler verrassing graag ook op beurzen zien. Dan staat daar ineens een 'oude' machine, tussen al het hypermoderne geweld. Maar wel een machine met up-to-date techniek, die de strijd met de nieuwste versies met gemak aan kan. En die tegen een fractie nog zo een zelfde levensduur heeft als hij al achter de rug heeft. Over duurzaam gesproken.

De gedachte van een circulaire economie is niet nieuw, maar beleeft de laatste jaren wel een wedergeboorte. Die wordt aangejaagd door de eerdergenoemde Britse Ellen MacArthur Foundation, de denktank Zeri van de Belg Gunter Pauli en in Nederland door het adviesbureau Turntoo van de van origine Duitse architect Thomas Rau.
Toch kan het nog lang duren voordat ook gevestigde bedrijven de verandering inzetten. “Een bedrijf dat groot is geworden in het lineaire systeem heeft tientallen jarenlang alles op alles gezet om de productie te optimaliseren,” aldus Derk Loorbach, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit. “Zo’n proces is niet eenvoudig om te vormen.”

Iemand die zich bezighoudt met het opnieuw gebruiken van grondstoffen is Michel Baars van het bedrijf New Horizon. Zijn bedrijf behoort tot de 5 % grootste sloopbedrijven van Nederland. Alleen, zijn bedrijf sloopt niet, New Horizon oogst grondstoffen die anders als afval naar de stort zouden verdwijnen. Baars sloopt bedrijven voor niets (zo’n sloop kost de eigenaar al gauw € 50.000) en verkoopt de ‘geoogste’ grondstoffen aan bedrijven die hij benadert. De verkoop van die grondstoffen levert hem dan zo’n € 50.000 op. Zo concurreert hij de gewone slopers weg.

Voor nieuwkomers als New Horizon is het gemakkelijk om het circulaire model te gebruiken. Maar tegelijkertijd lopen ze tegen de ingebakken gewoontes van de markt aan.
Lees het hele artikel uit het Financiële Dagblad op:  https://fd.nl/morgen/1190211/de-cirkel-beweegt-maar-heeft-nog-een-zetje-nodig
Nog een ander verhaal over de circulaire economie lezen we op:
http://www.aandrijvenenbesturen.nl/nieuws/algemeen/nid7590-technologie-staat-centraal-in-circulaire-economie.html

En natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen over mid-life updates van machines. Voor misschien nog wel de leukste verrassing.