Voor u gelezen: hygiënisch bekabelen en rendement LED (deel 4)

Een koninklijk bezoek aan Denemarken dat ook in het teken van duurzaamheid stond, samenwerkig tussen onderwijs en bedrijfsleven, meer licht uit LED halen en de stuurgroep bekabeling.

Rob Brager van VSE selecteert interessante onderwerpen die afgelopen week in de media verschenen. Ook geeft hij zijn commentaar bij het onderwerp.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven
Engineerings klaarstomen voor de banen van de toekomst. Dat is een van de doelen van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Eerder deze week ondertekenden Fontys daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met TU/e, Summa en Brain Port high tech bedrijven, bericht Fontys. Lees hier het hele artikel.

'Een goed initiatief', vindt Rob Brager. 'Waarvan ik denk dat het niet de enige zal blijven. Het gezamenlijk optrekken van onderwijs en bedrijven is het resultaat van de ontwikkelingen die nu volop gaande zijn. VSE heeft met een aantal daarvan ruimschoots ervaring, waaronder motion control en robotica. Behalve dat sorteren we ook voor op toekomstige ontwikkelen, zoals met het detecteren van glas.

Koninklijk paar bezoekt CO2-neutrale Samsø
De manier van energie opwekken is een voorbeeld voor het Nederlandse Texel. Dit zei Koning Willem-Alexander voorafgaand aan het bezoek aan Samsø. Het Deens eiland is CO2-neutraal geworden op initiatief van de bewoners die ook nog eens eigenaar zijn van de windmolens die de elektriciteit opwekken, bericht het PieterBas-blog. Lees hier het hele artikel.

Waarom zouden we de vergelijking maken met Texel, vraag Rob Brager zich af. 'En niet met een grotere Nederlandse provincie waar een pilot kan worden uitgevoerd om daarna de stap te zetten naar een geheel CO2-vrij Nederland. De praktijk bewijst dat er al energieneutrale oplossingen zijn, zoals de Ramspolbrug waarvoor VSE onder meer de motoren leveren die energie kunnen opslaan die vrijkomt bij het sluiten van de brug.'

Meer uit LED-verlichting halen
Poedercoating die de lichtopbrengst van LED- en halogeen-armaturen met bijna een derde verbetert. En nog eens milieuvriendelijk ook. De vinding van AkzoNobel weerkaatst de lichtbundel in de juiste richting waardoor eenzelfde lamp veel feller oogt zonder dat de lampen extra elektriciteit verbruiken, bericht Duurzaam Bedrijfsleven. Lees hier het hele artikel.

'We juichen deze ontwikkelen toe', aldus Rob Brager. 'VSE-zusje Fledlight maakt al jaren LED-armaturen waarbij gebruik wodt gemaakt van reflexie. Daarmee hebben we in de praktijk bewezen dat dit al heel lang kan.'

Nieuwe visie op hygiënisch bekabelen
Op 21 april as. organiseert de werkgroep Safe Food Factory van EHEDG een studiedag over Hygi
ënische bekabeling in de voedingsmiddelenindustrie. Bij die gelegenheid wordt het document 'Bekabeling' gepresenteerd dat is ontwikkeld door leden van de werkgroep, bericht The Factory Files. Lees hier het hele artikel.

'Een mooi initiatief', vindt Rob Brager. 'Vooral ook omdat VSE waarschijnlijk zitting gaat nemen in de werkgroep. Het proces daarvoor is inmiddels in gang gezet. Ik verwacht dat op korte termijn hier een beslissing over wordt genomen.'

In de rubriek 'Voor u gelezen' selecteert VSE artikelen uit de (vak)media over onder meer industriele automatisering, robotica, motion control, hygienisch ontwerpen, smart industry, duurzaamheid, 3D-printing en andere techonderwerpen. Hebt u suggesties? Mail dan naar: verkoop@vse.nl

Een week 'Voor u gelezen' gemist? Kijk dan hier voor de eerdere posts.