Voor u gelezen: Schaarste, robots en onrust

We lezen regelmatig over robotisering en de maatschappelijke ontwikkelingen daaromtrent. Dat het Financieele Dagblad een tendens verontrustender beschrijft dan de Telegraaf, dat maken we niet iedere dag mee. Hier dus wel. Best bijzonder vonden wij.

Cultuursocioloog Carl Rohde schrijft recent in zijn column in het Financieel Dagblad over het oplossen van schaarste. Hij opent met: “Onze hele economie draait al sinds mensenheugenis om één kernthema: schaarste.” Daar zullen beide media zich nog wel in kunnen vinden.

Na de komst van machines in het industriële tijdperk is het nu de beurt aan robots, het Internet of Things en de sensorrevolutie. En met al die automatisering lossen we de schaarste op het gebied van arbeidskrachten op. Rohde schrijft dat we door de komst van met name de robots eerder gedesoriënteerd dan blij zijn. Iets dat Lodewijk Asscher, destijds Minister van Sociale Zaken, in oktober 2014 ook al noemde in zijn doemscenario’s over de opkomende robotisering. Asscher baseerde zich voor deze sombere voorspelling vooral op een studie van Oxford University.

Rohde heeft het over het verdwijnen van menselijke arbeid en de herverdeling van de materiele welvaart. Hij vraagt zich onder meer af of er dan toch een basisinkomen gaat komen en of robots belasting gaan betalen. Gaat onze samenleving een manier vinden om de nieuwe maatschappelijke weelde te verdelen, een manier die de meerderheid acceptabel vindt.

Willem Vermeend en Rick van der Ploeg gaven in hun artikel in De Telegraaf van 5 oktober 2014 een ander signaal af. Zij schreven dat de regering ‘volop moet inzetten op digitalisering in combinatie met nieuwe technologie zoals robots. Deze combinatie, aangeduid als economie 4.0, zal Nederland extra groei en welvaart brengen’.

De twee ex-kabinetsleden stelden dat eerdere technologische revoluties zoals de stoommachine, de verbrandingsmotor en de opmars van de computer aantonen dat er tegenover het verlies aan banen voldoende nieuwe zijn gecreëerd. De geschiedenis laat volgens hen ook zien dat landen die vooropliepen bij technische revoluties extra economisch groei, banen en nieuwe functies hebben gerealiseerd.

Rohde denkt dat als we niet oppassen, de productiviteitsgroei gepaard gaat met maatschappelijk onrust. De volledige column van Carl Rohde verscheen in Het Financieele Dagblad van 11 maart 2017 en is te lezen via https://fd.nl/morgen/1191072/schaarste-robots-en-onrust

Het artikel van Vermeend en Van der Ploeg stond in De Telegraaf van 5 oktober 2014 en is te vinden via www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23159159/__Doemscenario_s_door_komst_robots_onterecht__.html