VSE zet flowpackers om naar servobesturing

VSE gaat voor Holiday Ice een aantal conventionele bestuurde flowpackers reviseren en van servobesturing voorzien. Het in complexe besturingen gespecialiseerde bedrijf voerde eerder al een soortgelijke opdracht aan een productielijn voor consumentenijs uit.

‘De eerste flowpacker is eind vorig jaar omgebouwd en sinds februari in productie’, vertelt hoofd software-engineering, Jan van Vuuren. Servobesturing biedt volgens hem meerdere voordelen boven traditionele besturingen.

‘Aan de machines hoeft minder onderhoud te worden uitgevoerd waardoor  het aantal storingen aanzienlijk afneemt. Omdat daardoor de productielijn minder vaak stilstaat is er veel minder afkeur en uitval.  Met name dat laatste was voor Holliday Ice reden ook deze drie flowpackers om te bouwen.'

Simotion
Voor de flowpacker zijn onder meer de Simotion-D motion controller en de Sinamics S120 servomotoren en –drives van Siemens gebruikt, zegt Van Vuuren. 'De software is speciaal door Siemens Duitsland ontwikkeld en bij Holiday Ice  voor het eerst in een productielijn toegepast. In nauwe samenwerking met Siemens is deze machine ook in bedrijf genomen.

VSE is wereldwijd de enige Motion Control Specialist die door Siemens is gecertificeerd. Het jarenlang op niveau houden van hoogwaardige kennis, was volgens Ronald Waaijer van Siemens mede reden het predicaat te kennen. Lees het hele hierview hier.

Wilt u meer weten over servobesturingen? Neem dan contact op met Ron Verleun, e-mail: r.verleun@vse.nl