Wat lieten VSE-partners zien op de Hannover Messe?

Het is met afstand de grootste industriële beurs van Europa: de Hannover Messe. En dit jaar trok hij 190.000 bezoekers. VSE stond er niet, maar diverse partners wel. Welke innovaties deelden zij voor het eerst met het grote publiek?

Een partnerschap kent vele gedaanten. Samenwerkingsverbanden tussen bedrijven onderling, tussen mensen en robots en tussen beurzen en landen. Dit jaar viel de beurt aan Amerika om partnerland van de Hannover Messe te zijn. Obama en Merkel samen op het podium. Industrial Internet of Things meets Industrie 4.0. En in het kielzog een omstreden vrijhandelsverdrag. Het was een Japanse partner van VSE die er goed op in wist te spelen.
Tracking, tracing en robotinteractie
Eén robot krijgt alle aandacht van het publiek: een futuristisch ogende tafeltennisrobot. Nu viel met de overname van de Amerikaanse robotbouwer Adept wel te verwachten dat er robots op de Omron-stand te zien zouden zijn. Maar de gedachte erachter gaat verder dan het kenbaar maken van dit feit. Het is namelijk niet de bedoeling van de robot te winnen, maar zo lang mogelijk de bal in het spel te houden. Als studieobject naar de interactie tussen mens en robot, kijkt ook Omron naar een toekomst waarin mens en robot steeds meer samenwerken. Daarnaast is er aandacht voor uitgebreide demo met tracking & tracing-oplossingen. Hierin zitten met name veel nieuwe producten die geschikt zijn voor de voedselverwerkende industrie. Want met de komst van TTIP zal tracibility vooral in deze sector een nog belangrijker thema worden, zo verwacht Omron.

Digital Enterprise en Big Data
Geen hele hal zoals tijdens de SPS in thuisstad Neurenberg, maar toch een duizelingwekkend stand met veel te veel producten om op te noemen. Wat dat betreft sluit de stand goed aan bij een hoofdthema dat Siemens tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Hannover Messe aansneed: de digitale onderneming en de rol van Big Data. Hoewel nog in bèta verwacht het bedrijf veel van Mindsphere, een nieuwe cloudgebaseerde softwaresuite die de bergen data uit het productieproces op een nuttige en veilige manier moet ontsluiten. Voor preventief onderhoud bijvoorbeeld, of assetmanagement en voorraadbeheer of energiebeheer. Naast nauwe samenwerking met de eigen Digital Enterprise-oplossingen van Siemens (PLM, MES, en TIA) is er voor Mindsphere ook intensief samengewerkt met SAP om sneller grote hoeveelheden businessdata te kunnen verwerken.

Industrie 4.0 uit Nederland
Op de stand van Lenze natuurlijk veel aandacht voor de compacte i500-regelaar. Maar die was er op de SPS IPC Drives ook al, dus technisch gezien geen primeur. Wat dat wel was? Twee bijzondere samenwerkingen. De eerste met een Amerikaanse partner. Middels een kleine data-acquisitiemodule en een stevige firewall kan een machine snel en vooral heel veilig aan een speciale server worden gehangen. Ook hier kunnen gebruikers dashboards bekijken over de prestatie van hun machine – OEE dus – informatie verzamelen voor onderhoudsdoeleinden – of remote in de besturing een storing verhelpen. Uiteraard met een streng ‘rechtenbeheer’. De tweede samenwerking is met onder andere Festa Solutions en is feitelijk een stukje verticale integratie. Middels een app kunnen automatisch onderdelen worden besteld. De besteller kan vervolgens realtime meekijken hoe zijn onderdeel wordt ingepakt en naar hem onderweg is.