• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE: Artificial Intelligence

Vraag het VSE: Artificial Intelligence

Artificial Intelligence: Kunstmatige intelligentie

Voorwerpen die een vorm van intelligentie vertonen.

Artificial intelligence of kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Ze imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. Apparaten reageren op data of impulsen en nemen op basis daarvan zelfstandig beslissingen. Het gaat niet om de rekenkracht, maar het lerend vermogen en beslissingen nemen.

Hiervoor worden algoritmes bedacht en leren elektronische componenten om patronen te herkennen. Waar het lukt om zelflerend vermogen in te brengen, spreken we ook wel van machine learning.

Als startpunt wordt bestaande intelligentie van mensen en dieren onderzocht en worden nieuwe intelligente computers en robots ontwikkeld. Bestaande intelligentie wordt met behulp van computerprogramma’s gesimuleerd om meer te leren over waar intelligentie vandaan komt en hoe het werkt. Dit dient vervolgens als inspiratie voor nieuwe programma’s, producten en robots. Naast het simuleren van bestaande intelligentie worden ook nieuwe slimme algoritmes en systemen ontworpen.

Om te bepalen of er sprake is van een intelligente machine, ontwikkelde Alan Turing een – inmiddels enigszins achterhaalde, maar toch interessante – test. Hieronder vind je een link naar een video over deze test.

Kunstmatige intelligentie kan grote voordelen hebben voor de mensheid. Met name de herkenning van spraak, beeld en patronen, de zelfsturende systemen, vertaalmachines, lopende robots en vraag-antwoordsystemen kunnen ons helpen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie.

Bij kunstmatige intelligentie wordt kennis gebruikt uit verschillende vakgebieden, zoals informatica, cognitieve psychologie, taalkunde, logica, biologie, neurowetenschappen en filosofie. Er zijn inmiddels robots die sociale signalen, zoals gezichtsuitdrukking en intonatie, kunnen lezen. Een dergelijke robot – die vaak ook op een mens lijkt – noemen we een cyborg.

Maar, volgens wetenschappers zou een succesvolle kunstmatige intelligentie de beste, maar wellicht ook laatste uitvinding van de mens kunnen zijn. Als samenleving moeten we dus kritisch zijn over het denkvermogen dat we machines geven. Honderden wetenschappers, waaronder Stephen Hawking, presenteerden een open brief waarin zij met name waarschuwen voor wapens die autonoom beslissingen kunnen nemen, en zo gevaarlijker zullen zijn dan nucleaire wapens. Ze pleiten voor meer onderzoek naar het ‘zelflerende aspect’ van kunstmatige intelligentie. Alleen op die manier zullen ontwikkelde systemen blijven doen wat wij – als mensheid – willen.

Wanneer je googelt, geven intelligente algoritmes die zoekresultaten die zo goed mogelijk aansluiten op jouw wensen. Robots, virtuele karakters in videogames en automatische autobesturing horen ook allemaal tot kunstmatige intelligentie, dus we hebben er allemaal dagelijks al mee te maken.

Kijk hier een video