• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Effectief omgaan met beschikbare energie

Effectief omgaan met beschikbare energie

De samenleving moet vergroenen en effectiever omgaan met energie. Voor vakblad ggw-bouw schreven we een bijdrage over duurzame oplossingen voor tijdelijke energieopslag in de bouw- en infrastructuursector. In het voorjaar van 2025 organiseren we samen met Siemens een seminar over dit thema.

Bouwbedrijven hebben de laatste jaren gepionierd met elektrificatie en zijn vooral bij het kleinere mobiele materieel al behoorlijk vergevorderd met emissieloos werken. Inmiddels worden ook bij het grotere materieel serieuze stappen in die richting gezet. Hiervoor wordt technologie ingezet die ook wordt toegepast in de industrie. Een voorbeeld zijn zogenaamde supercapacitors voor de tijdelijke opslag van energie.

Een project in samenwerking met Torsit: door toepassing van UltraCaps kan een magazijnkraan werken op een 16 ampère aansluiting in plaats van een 32 ampère aansluiting.

Kostenefficiënt

Met behulp van supercapacitors wordt het mogelijk om minder energie te verliezen, energie te hergebruiken en minder afhankelijk te worden van de capaciteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Supercapacitors kunnen veel sneller op- en ontladen dan batterijen. Ideaal om even kortstondig energie te leveren! Hierdoor blijft de energiebehoefte constanter, zonder stevige pieken en dalen, en worden storingen voorkomen. Supercapacitors zijn ook kostenefficiënt, want je betaalt aan de netbeheerder de hoogste piek. In 2023 heeft VSE bij Torsit/Picomel een systeem opgeleverd met UltraCaps van Siemens. Hierdoor kan een magazijnkraan werken op een 16 ampère aansluiting in plaats van de normaal benodigde 32 ampère.

Smart Power Management

Met supercaps kunnen ook kunstwerken in de infrastructuur efficiënter omgaan met energie. Denk aan beweegbare bruggen. Veel bruggen staan op de nominatie om drastisch gerenoveerd dan wel vervangen te worden. Door de toegenomen verkeersdruk moeten ze worden verzwaard. Meer gewicht vraagt een hogere aansluitwaarde/meer vermogen, maar dit is niet altijd te realiseren. Hierin kan een UltraCap een oplossing bieden.

Ook voor infrastructurele kunstwerken, zoals beweegbare bruggen, zijn supercaps een oplossing om zuiniger om te gaan met de beschikbare energie.
Netcongestie? Geen reden om te stoppen met groeien en/of verduurzamen

Seminar netcongestie

Hebben jullie een productieomgeving met snelle, korte bewegingen die veel energie vragen bij het accelereren en energie kwijt moeten bij het afremmen? Kun je door het overvolle energienet je netaansluiting momenteel niet verzwaren? Wil je meer weten over de toepassing van UltraCaps in de bouw, infrastructuur en industrie? Schrijf je dan in voor ons seminar in het voorjaar van 2025 in samenwerking met Siemens. 

Het thema is groeien ondanks netcongestie. Je komt te weten hoe je met behulp van UltraCaps ondanks de huidige netcongestie toch kunt groeien en verduurzamen. Tijdens het seminar kijken we naar netcongestie vanuit de hele keten. Dat doen we samen met gastsprekers van energieleveranciers/netwerkbeheerders, systeemleverancier Siemens, VSE als integrator en een eindgebruiker.

Diverse vragen komen aan bod:

  • Waar komt netcongestie vandaan en wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?
  • Welke oplossingen zijn er in de markt en wat zijn de voor- en nadelen?
  • Hoe kiezen we de optimale oplossing voor verschillende toepassingen en situaties?
  • Hoe verloopt de integratie en wat zijn de gevolgen voor de besturing?
  • Wat brengen de oplossingen en hoe betrouwbaar zijn ze?

Stefan Lekkerkerker, technisch specialist bij VSE: “Ons doel is dat bezoekers na het seminar naar huis gaan in de wetenschap dat er concrete oplossingen zijn om bewegende applicaties te realiseren met een lagere aansluitwaarde dan voorheen noodzakelijk zou zijn.”

 

Schrijf je in!

Bezoek ons seminar in het voorjaar van 2025