Hoe omgaan met netcongestie?
Netcongestie is een hot topic. Vrijwel heel Nederland heeft last van volle elektriciteitsnetten. Hoe kunnen organisaties die erdoor geraakt worden hiermee omgaan? De Rabobank zet een aantal opties op een rij.
Het uitgangspunt in het ontwerp van ons elektriciteitsnet is dat gebruikers niet allemaal tegelijkertijd hoge vermogens afnemen van of invoeden op het net. Juist dat gebeurt door de energietransitie steeds vaker. Als gevolg hiervan kunnen steeds meer organisaties geen nieuwe of hogere netaansluiting krijgen.
Contact met de netbeheerder
Organisaties die worden geraakt door de netcongestieproblematiek doen er volgens de Rabobank goed aan om contact op te nemen met hun netbeheerder. De details van de problemen kunnen namelijk verschillen. Is er sprake van invoedcongestie, afnamecongestie of beide? Wanneer staat verzwaring van de infrastructuur op de planning van de netbeheerder? Vervolgens kan worden besproken of alternatieve transportcontracten een (gedeeltelijke) oplossing kunnen bieden. Zo kan bijvoorbeeld in een netcongestiegebied de ‘restcapaciteit’ van het net worden benut met een zogenaamde non-firm ATO (aansluit- en transportovereenkomst).
Energiehub
Een andere optie is om samen met andere organisaties efficiënter gebruik te maken van de huidige capaciteit van de elektriciteitsinfrastructuur. Dit kan door een energiehub op te richten. Tot slot kan en organisatie netwerkcongestie omzeilen door een batterij te plaatsen. Maar dit geldt niet voor alle gevallen. Bovendien is de businesscase van een batterij onzeker en kan bij verkeerd gebruik de batterij de netcongestieproblemen juist verergeren.
De Rabobank adviseert organisaties die nu nog niet worden geraakt door netcongestie om vooruit te kijken. Mogelijk gaat dit probleem op korte tot middellange termijn namelijk wél spelen.
Heeft jouw organisatie te maken met netcongestie? Als industrieel automatiseerder kan VSE helpen oplossingen te ontwikkelen om efficiënter om te gaan met de beschikbare energie. Een mooi voorbeeld is de toepassing van UltraCaps. Neem contact op voor meer informatie.
Lees hier het volledige artikel van de Rabobank.