• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Hybride en high-end: stil aggregaat voor duurzaam netbeheer

Hybride en high-end: stil aggregaat voor duurzaam netbeheer

Voor de bouw van een geluidgedempt, hybride aggregaat met Sinamics omvormers van Siemens zocht HOB Aggregaten uit Lopik contact met VSE Industrial Automation. Tussen de twee bedrijven is een mooie samenwerking ontstaan. Samen met andere specialisten uit de regio ontwikkelt HOB duurzame high-end toepassingen voor onder meer netbeheerders en de industrie.

HOB Aggregaten levert op maat gemaakte, stille aggregaten met een capaciteit van 20 tot 2000 kVA. Ze worden ingezet als noodstroominstallatie in de land- en tuinbouw, de industrie en de watersector. Ook worden ze gebruikt voor synchrone netovernames en het tijdelijk overnemen van het openbare net door energiebedrijven.

Verduurzamen

Naast het bouwen van aggregaten heeft HOB zich de laatste jaren ook toegelegd op de ontwikkeling van opslagsystemen voor duurzame energie. Daar is in het kader van de energietransitie veel behoefte aan. Dit leidde tot de ontwikkeling van hybride aggregaten die onder meer door netwerkbeheerders worden ingezet voor onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk in woonwijken. Ze kunnen de door zonnepanelen op de daken van huizen opgewekte energie tijdelijk opslaan en terug leveren aan het net. Dit voorkomt dat tijdens onderhoudswerkzaamheden een aggregaat hoeft te draaien. Een duurzame en bovendien stille oplossing, die voldoet aan de eisen voor emissie-loze, geluidsarme en schone bouwplaatsen.

Sinamics-omvormers

HOB past in de hybride aggregaten Sinamics S120-omvormers van Siemens toe. Het bedrijf kende VSE onder andere als stagebedrijf uit Marco’s studiejaren. Twee van zijn studiegenoten zijn na hun opleiding bij VSE gaan werken en ook zijn collega Mark Boere is tijdens zijn studie met VSE als Siemens-expert in aanraking gekomen. “VSE heeft korte lijnen met Siemens. Er werken gekwalificeerde technici. Bovendien zitten ze op fietsafstand van onze vestiging.”

High-end toepassingen

VSE kwam langs bij HOB om de business en werkwijze van het bedrijf te leren kennen. Sindsdien werken beide bedrijven prettig samen. “HOB staat net als wij voor high-end toepassingen en kwaliteit”, aldus Radboud van Dusseldorp, sales- en marketingmanager bij VSE. “Je zit als klant misschien niet voor een dubbeltje op de eerste rij, maar dan héb je ook wat.”

Grote jongen

Vorig jaar leverde HOB een 600 kVA hybride aggregaat  voor de optimale mix tussen duurzaamheid en beschikbaarheid. Het is ondergebracht in een zeecontainer (20 ft). Het heeft een John Deere Stage V-dieselgenerator, een 300 kW Siemens omvormer, een 400 kWh Cellpower energieopslagsysteem, overlastbeveiliging en een busbar-/doorvoercapaciteit van 1600A. Het kan remote worden gemonitord en bediend. Drie DEIF-controllers besturen en beveiligen in een gedeelde Power Management-applicatie elk een deel van de opstelling: de generator, het accupakket en de netaansluiting. Marco: “De veelzijdigheid en complexiteit van het Power Management-systeem is vertaald naar de gestandaardiseerde bediening aan de hand van het geldende protocol in het Nederlands netbeheer. Dit hebben we ondergebracht in een applicatie op basis van de Siemens Simatic-besturing, bestaande uit een PLC en HMI. In de HMI kunnen alle relevante parameters worden gewijzigd en naast het uitvoeren van een synchrone netovername ook net-ondersteunende opties worden ingeregeld, waaronder peakshaving.”

 

Netbeheer

Het aggregaat is goed te vervoeren en verplaatsen. De eigenaar is een verhuurder van aggregaten aan netbeheerders. Marco: “Bij een netstoring die je niet meteen kunt oplossen, is deze opstelling ideaal. Je kunt de accu’s op de zaak opladen met zonne-energie. Zo heb je op locatie meestal/vaak voldoende capaciteit om zonder uitstoot een klus van circa 3 uur te klaren. Maar je kunt de capaciteit ook inzetten om energie op te vangen. Door alle zonnepanelen die de laatste jaren geplaatst zijn, zitten veel wijken op zonnige dagen met overtollige energie. Deze energie kun je met deze oplossing tijdelijk opslaan en weer afnemen als er tekorten zijn, bijvoorbeeld in de avond en de nacht. In gunstige situaties hoeft de diesel-generator helemaal niet meer ingeschakeld te worden.”

Intensief voortraject

Ook als de dieselgenerator draait, is het aggregaat zeer stil. De dieselgenerator draait vrijwel altijd parallel aan het accupakket. Hierbij wordt de verdeling van de belasting optimaal ingeregeld door het Power Management-systeem. Marco: “Zoiets hadden wij onmogelijk in één keer kunnen realiseren. Er is een lang voortraject aan voorafgegaan. Wij hebben kennis toegepast uit eerdere hybride oplossingen in kleinere vermogens. Bijvoorbeeld een aggregaat met een 66 kW-omvormer van Siemens en een Simatic 1200 PLC. VSE heeft pragmatisch met ons meegedacht. Ze weten van de hoed en de rand en kunnen snel schakelen.”

Leertraject

Het bouwen van hybride aggregaten was voor HOB een leertraject. “Aanvankelijk waren wij van mening dat de detailengineering van bijvoorbeeld het accupakket en de warmtehuishouding beter door onze leveranciers kon worden voorzien. We kwamen er echter al snel achter dat voor een goed werkend geheel kennis van alle deelcomponenten van groot belang is. We willen geen producten leveren waar we niet ook de volledige support bij kunnen leveren. Daarom hebben we de door VSE geleverde componenten grotendeels zelf geïmplementeerd. De gebruikte componenten van Siemens worden meestal gebruikt om wisselstroom (AC) om te zetten in gelijkstroom (DC). Wij wilden juist van DC naar AC gaan. Hiervoor waren softwareaanpassingen en licenties nodig. VSE heeft hierbij geholpen. Momenteel zijn we met VSE ook aan het sparren over een energieopslag-systeem met een 120kW-omvormer van Siemens, ondergebracht in een 10 ft.-container.”

Beheerst groeien

Hybride aggregaten zijn door de vele extra componenten complex om te bouwen en arbeidsintensief. HOB wil zich niet enkel daar op toeleggen. “Als wij ons ons enkel gaan focussen op het bouwen van grotere hybride systemen laat dit weinig tot geen ruimte over voor andere toepassingen en de kennisontwikkeling die daarbij hoort. De focus ligt dan ook niet op het zo snel mogelijk groeien. We willen bereikbaar blijven en ook de service blijven verlenen die onze klanten gewend zijn. Bovendien moet het werk leuk blijven. We willen een kleinschalig, gezond bedrijf  blijven dat ook mooie specials kan maken. De markt weet dat wij samen met onze partners en leveranciers kwaliteit leveren. Klanten weten ons goed te vinden, promotie is nauwelijks nodig. Door deze manier van werken ontstaat er een natuurlijke groei die past bij het klantbestand en de organisatie.”