• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Samenwerking in de polder: GeoCeramica® gaat als een raket

Samenwerking in de polder: GeoCeramica® gaat als een raket

Bij tegelproducent MBI De Steenmeesters in Nieuw-Lekkerland hebben vele generaties ‘Janse’ gewerkt. De jongste telg is onze eigen software engineer Gertjan Janse. Samen met zijn vader en de werkvoorbereider vervulde hij een tijdlang ad interim de functie van hoofd technische dienst (TD), waarbij Gertjan verantwoordelijk was voor het elektrische en besturingstechnische deel. Deze activiteiten zijn  onlangs overgedragen aan het nieuwe hoofd TD Hans van den Bosch.

Voor familie Janse van J&V uit Nieuw-Lekkerland voelt MBI enigszins aan als een familiebedrijf. John Janse heeft er jaren gewerkt, voor hij in 2006 samen met zijn compagnon Gerben Vonk machinebouwbedrijf J&V Techniek oprichtte. Zoon Gertjan deed bij J&V besturingswerk van A tot Z. In 2018 maakte hij de overstap naar VSE. “In het bedrijf van mijn vader bleef ik hangen op een bepaald niveau”, vertelt Gertjan. “Bij VSE heb ik mijn kennis snel kunnen verbreden en verdiepen. Aangezien we Motion Specialist van Siemens zijn, heb ik bij Siemens een certificatieprogramma doorlopen. Daarnaast ben ik op cursus geweest bij een dealer van FANUC, producent van industriële robots. Sinds 2020 ben ik software engineer B, wat betekent dat ik zelfstandig project kan uitvoeren.”

Automatische productie

Vanaf zijn eerste dag bij VSE werkte Gertjan voor het bedrijf van zijn vader, een partner van VSE. Hij was betrokken bij tal van projecten, waaronder de ontwikkeling van een nieuwe productiemachine voor MBI: lijn 52. In dit project bundelden VSE en J&V Techniek de krachten. MBI kan op de lijn volautomatisch GeoCeramica®-tegels produceren in drie verschillende formaten. Gertjan was verantwoordelijk voor de functionele beschrijving en het programma in de PLC. “Eerder had ik voor MBI al meegeholpen met de ombouw van de traditionele productielijnen 50 en 51 voor GeoCeramica®. Lijn 50 is uitgerust met een robot, waarvoor ik de broncode heb geprogrammeerd. Lijn 52 was een volledig nieuwe machine. Een complex project en uitdagend om hieraan mee te mogen werken! Het allermooiste was de inbedrijfstelling; toen ging ze ook echt draaien. Ik maak graag dingen die bewegen. Daar ligt mijn passie. Ik zou geen ICT willen doen. Veel te statisch voor mij!”

Wonderwel

De afgelopen tijd vervulde Gertjan samen met zijn vader en de werkvoorbereider ad interim de functie van hoofd TD bij MBI. Hij werkte mee aan de optimalisatie van de bestaande machines en de doorontwikkeling van lijn 52. Vervolgens liep hij nog enkele weken mee ter ondersteuning van het nieuwe hoofd TD, Hans van den Bosch. Hans heeft lang in de betonindustrie gewerkt en kwam na wat omzwervingen in dienst bij MBI. De ervaren technisch manager vindt lijn 52 een innovatieve machine die wonderwel draait.

Simotion toegepast bij MBI

Als een raket

Het is voor iedereen binnen MBI stevig aanpoten, want GeoCeramica® gaat als een raket. “Wij proberen met alle macht de marktvraag bij te benen”, zegt Hans. “We produceren 5 dagen per week met 9,5 ploegen. Maar door het mooie voorjaarsweer explodeerde de vraag en hebben we ook vaak op zaterdag moeten draaien.” GeoCeramica® is in binnen- en buitenland ontzettend populair. Deze luxe keramiektegel met een betonnen onderlaag is binnenshuis uitstekend te combineren met vloerverwarming. Men kan hem ook prima in de tuin leggen, zonder de ondergrond vooraf te hoeven verstevigen. Voor de infrasector is een extra dikke variant verkrijgbaar waar verkeer overheen kan.

Lijn 53 komt eraan

Om de productiecapaciteit verder uit te breiden, heeft MBI alweer een nieuwe machine in opdracht gegeven. Lijn 53 wordt de geoptimaliseerde productieversie van lijn 52. Ze zal nog sneller kunnen draaien, met kortere omsteltijden, waardoor MBI flexibeler in de productie is. De eerste berekeningen voor de nieuwe machine zijn al gemaakt. MBI, J&V Techniek, Humarbo Projects en VSE zijn wekelijks één uur intensief met de voorbereiding bezig. Hans: “Het wordt dan ook geen standaardmachine van de plank, maar een state-of-the-art machine. Lijn 52 was de eerste keramiekmachine ter wereld. J&V en VSE zijn dus helemaal blanco begonnen. De lessen uit dit project nemen we mee in de bouw van lijn 53. Momenteel brengen we samen verbeterpunten in kaart. Zo willen we tijdens het productieproces automatisch de dikte van de tegels kunnen meten. Hierdoor hoeven we de productie minder vaak stil te leggen en gaan we duurzamer om met onze  grondstoffen. Verder zetten we in op meer bediengemak voor onze operators. We gaan de operators ook trainen om nog beter om te kunnen gaan met de servotechniek in de lijnen 52 en 53. Ik wil onze proces- en machinebeheersing naar een hoger niveau tillen: nog meer snelheid en kwaliteit, minder downtime. Een mooie uitdaging om samen met J&V, Humarbo Projects en VSE aan te pakken.”

Iedereen eigenaar

J&V Techniek heeft bij MBI een map in omloop gebracht waarin de operators kunnen aangeven wat ze handig vinden. Binnenkort vindt een presentatie van de nieuwe machine plaats. Hans: “Wij willen iedereen aanhaken en mede-eigenaar maken. In het voortraject kunnen we immers nog bijsturen. Zo wordt het een echte co-creatie van MBI, Humarbo Projects en VSE.”

Internationale uitrol

Lijn 53 wordt medio 2022 opgeleverd. Vanaf dan kan MBI in Nieuw-Lekkerland op vier machines alle formaten GeoCeramica® draaien. Daarna wordt de machine internationaal uitgerold. “Wij kunnen onze tegels in een straal van maximaal 400 km rendabel vervoeren”, verklaart Hans. “Daarom willen we de machine ook inzetten bij buitenlandse producenten.” Voor deze internationale projecten heeft J&V Techniek samen met machinebouwer Humarbo Machinery een apart projectenbedrijf opgericht: Humarbo Projects. VSE is als motionspecialist de partner voor de high-end besturingstechniek.

Familietraditie

Vanuit VSE zijn veel engineers bij dit project betrokken: teamwerk! Ook Gertjan draagt zijn steentje bij. “We gaan lijn 53 uitrusten met een robot voor het picken & placen van de tegels. Ik ga de broncode programmeren en de robot koppelen met de PLC van Siemens, safety-integrated.” Dat Hans, John en Gertjan met spanning uitkijken naar het moment waarop ze de machine zien draaien, moge duidelijk zijn. En wellicht komt ook grootvader Janse een kijkje nemen. “Mijn grootvader vindt het prachtig wat we doen”, besluit Gertjan. “Hij heeft vroeger bij MBI in de automatisering gewerkt. In feite is hij met het hele automatiseringstraject begonnen.”

Gertjan Janse van VSE en John Janse van J&V Techniek

Het blijft in de familie.

1 Comment

Comments are closed.