Van diesel naar accu
Loop je aanbestedingen mis door strenge milieuregels? Wordt je werkgebied beperkt door zero emissie zones? Of wil je simpelweg je bouwproces efficiënter, groener en slimmer maken? Elektrificatie van zware bouwmachines biedt het antwoord!
Het elektrificeren van zware bouwmachines, zoals hijskranen, betonmixers, graafmachines of sloopkranen, zorgt voor een significante CO2-reductie en helpt bij het elimineren van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs en voldoe je aan de strenge wet- en regelgeving van de Nederlandse overheid. Voor bouwbedrijven biedt elektrificatie bovendien extra kansen bij aanbestedingen met zeer strenge emissievoorwaarden.
Gratis en vrijblijvende inventarisatie?
Benieuwd naar de kansen van elektrificatie? Vul onderstaand formulier in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op om een gratis en vrijblijvende inventarisatie in te plannen.
Primeur met elektrische heimachine
Machinebouwer Woltman bouwde voor Koninklijke BAM Groep de eerste elektrische heimachine. VSE Industrial Automation leverde de elektromotor en besturing. Naar deze Nederlandse innovatie wordt ook in het buitenland met belangstelling gekeken.
De funderingsmachine weegt 100.000 kilo en kan tot ruim 30 meter diepte boren, trillen en heien. Een machine van dit kaliber met een verbrandingsmotor verstookt zo’n 500 liter diesel per dag.
Deze machine wordt door een accupakket met 1,2 megawattuur vermogen een volle werkdag van stroom voorzien. Het is een goede business case, maar men moet wel kijken naar de totale kosten. De hoge aanschafprijs maakt de machine duurder voor projecten, maar BAM hoeft geen diesel meer in te kopen en er is ook minder onderhoud vereist. Bovendien verbruikt een normale machine veel diesel terwijl hij stationair staat te draaien. De elektrische slaat dan gewoon af.
De voordelen van Elektrificatie:
- Reduceren van de CO2-uitstoot
- Mogelijk bij zowel nieuwe als bestaande machines
- Hogere marges en een voorsprong op de concurrentie
- Grotere kans op winnen van aanbestedingen
- Mogelijkheden tot het aanvragen van subsidies
- Vergroting van het werkgebied zonder emissiebeperkingen
- Past binnen een maatschappelijk verantwoord bedrijfsbeleid
Energie-efficiëntie in industriële processen
Industriële bedrijven zijn bij wet verplicht hun CO2-emmissies terug te dringen. Elektrificatie helpt hierbij. Met onder meer slimme elektrische besturingen en zuinige servomotoren helpen wij onze klanten in de industrie hun processen energie-efficiënter te maken en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Minder afhankelijk van het netwerk
Het aanbod aan slimme energietechnologie groeit gestaag. Samen met Torsit Hijsinstallaties pasten wij onlangs voor het eerst UltraCaps van Siemens toe. Deze superaccu’s kunnen kortstondig veel energie opslaan en weer vrijgeven. Een krachtige oplossing om energie te besparen, het aansluitvermogen te beperken en zo minder afhankelijk te zijn van de capaciteit en stabiliteit van het netwerk. Twee magazijnkranen van de eindklant kunnen hierdoor op een 16 i.p.v. 32 ampère aansluiting draaien.
Door de energietransitie zijn elektriciteitsnetwerken in toenemende mate overbelast. Bedrijven die hun netaansluiting willen verzwaren, komen op een wachtlijst terecht. Daarom willen steeds meer bedrijven lokaal energie kunnen bufferen. UltraCaps zijn breed toepasbaar en niet alleen voor dynamische aandrijfbewegingen zoals bij een hijsinstallatie. In productiebedrijven kunnen ze worden ingezet om machines bij een korte stroomstoring in bedrijf te houden of gecontroleerd te stoppen. Eigenlijk kunnen UltraCaps overal worden ingezet waar continuïteit vereist is.
Circulariteit in de infrastructuur
Ook voor infrastructuurbeheerders zijn wij een technisch partner in verduurzaming. Wij denken met hen mee over circulariteit en innovatie. Zo hebben wij al tien jaar geleden de Ramspolbrug volledig energieneutraal gemaakt.
Minder afhankelijk van het netwerk
Wij hebben voor tal van bruggen, sluizen en keringen energiezuinige besturingen ontworpen en geïmplementeerd. We waren de eerste die (op de Wantijbrug) besturingen en aandrijvingen toepasten in combinatie met het door Siemens ontwikkelde universele bouwblok 3B-Bruggen. Dit bestuurt alle dynamische functies in een brug en zorgt voor voorspelbaar onderhoud, een hoge betrouwbaarheid, weinig storingen en de mogelijkheid om operators flexibel in te zetten.
Voor het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben wij de besturingssoftware van de pompen van de gemalen gestandaardiseerd. De pompen draaien hierdoor energie-efficiënter.
Ook zijn wij betrokken bij de bouw van mobiele hybride aggregaten. Hiermee kunnen netwerkbeheerders stil en op duurzame wijze onderhoud uitvoeren aan het elektriciteitsnetwerk in woonwijken. Ze hoeven geen aggregaat meer te laten draaien. Een slimme, stille oplossing, die voldoet aan de eisen voor emissieloze, geluidsarme en schone bouwplaatsen.

Volledig elektrische machines
VSE, innovator in elektrificatie van extreem zware machines
Elektrische machines zijn de toekomst. Daar zijn wij voor de volle 100% van overtuigd. Als specialist op het gebied van Industrial Automation & Motion vervult VSE een belangrijke rol in de elektrificatie van de bouw- en productiesector. We hebben een bewezen track record in het automatiseren van zware bouwmachines, zoals graafmachines van 25 ton, mobiele hijskranen van 50 meter en mobiele aggregaten van 250 kwh. Daarnaast bijten we ons graag vast in complexe projecten, zoals het energieneutraal maken van de Ramspolbrug en het ontwikkelen van intelligente besturing van windmolens.
Waarom samenwerken met VSE?
- Al bijna 50 jaar specialist in Industrial Automation & Motion
- Betrouwbaar, efficiënt en modulair systeem (inclusief batterijpakket)
- VCA, ISO 9001 en CE gecertificeerd
- Nederlandse kwaliteit en vakmanschap
- Voorsprong bij Europese aanbestedingen
- Uitstekende garantievoorwaarden
- Eigen onderhoudsdienst voor service en onderhoud op locatie
- Partnerships met Siemens, Bosch Rexroth, Omron, Lenze en Rockwell Automation
- Bij VSE geldt afspraak is afspraak
Leesvoer over Machinebouw
Succes Verhalen
Elektrificeren van machines onmogelijk?
Wil je graag aan de slag met elektrificatie, maar denk je dat dit onmogelijk is bij bepaalde machines? Wij gaan de uitdaging graag aan!
Heb je zo’n uitdaging voor ons of wil je snel starten met de ombouw van jouw machines? Vul dan onderstaand formulier in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op om een gratis en vrijblijvende inventarisatie van jouw materieel in te plannen. Zo kom je er direct achter welke winst er te behalen valt met het elektrificeren van jouw bouwmachines. Je kunt ons ook altijd telefonisch bereiken via 0182-387166.