• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Van storten tot wikkelen

Van storten tot wikkelen

Waar de bakker zijn grondstoffen haalt
Cas Markesteijn en Junior Hatt zijn samen verantwoordelijk voor de techniek bij AB Mauri. Een fabriek waar bakkersproducten worden samengesteld. Het bedrijf begon ooit als dochter van Gist Brocades uit Delft en nu worden hier iedere dag recepten gemengd voor producten, variërend van oliebollen tot hun beroemde VollerKoren brood.

In twee ploegen wordt er van ‘s morgens zes tot ’s avonds half twaalf geproduceerd op vijf productielijnen. Per week verwerken die lijnen maar liefst duizend ton meel. “We ontvangen ons meel zowel in bulkwagens voor opslag in silo’s, als in zakgoed. In de productie worden de bakkerijgrondstoffen gedoseerd, gemengd en afgevuld.” Junior Hatt legt uit dat er zowel poeders als vloeistoffen worden verwerkt en op de website zien we dat de producten ook nog eens worden ontwikkeld om de werkomstandigheden van bakkers te verbeteren, bijvoorbeeld door meel minder te laten stuiven. En passant krijgen de bakkers daar ook gelijk recepten om de diverse producten te verwerken op een manier die optimaal gebruik maakt van die eigenschappen.

Goed, VSE dus. Wat is hun rol bij deze productie? Hatt: “We zochten een nieuwe partij voor technisch onderhoud en wilden eigenlijk gelijk de besturing van onze portaalrobot vernieuwen. We hadden de software en hardware van twee verschillende leveranciers betrokken. Inmiddels werd er door de fabrikanten geen ondersteuning meer op geboden en ook die leveranciers konden ons dus niet meer helpen. We besloten niet te wachten tot er zich een probleem voor zou doen, maar preventief op zoek te gaan naar een partner die ons hierbij wel kon helpen. Zo zijn we met VSE in contact gekomen.”

De aanhouder
Over het begin van de samenwerking, de ombouw van de eerste besturing van een portaalrobot, vertelt Cas Markesteijn dat het vertalen van de functionele specificaties goed lukte. “We werken met twee machines, waarbij het enige verschil de zakgrootte is die wordt gehanteerd. We zijn begonnen met de kleine machine. De nieuwe besturing werd voorbereid en het plan was dat het vervangen van de besturing in een weekend zou gebeuren. Er werd door een VSE-medewerker een heel slim stapelpatroon bedacht, dat zeven zakken per minuut kan stapelen. Alleen dat ombouwen zelf, dat bleek minder soepel dan gedacht, we kregen het patroon maar niet voor elkaar. Een bestaande installatie koppelen aan nieuwe technologie kan je toch voor verrassingen stellen. We kwamen er na lang zoeken uit dat het probleem zat in een motor met een losse pulsteller, waar wij mee werken. Dat geeft een ander resultaat dan wanneer de pulsteller ingebouwd zit, zoals bij de moderne motoren, en daar bleek uiteindelijk de crux te zitten.”

Half woord
Hatt en Markesteijn hebben waardering voor de manier waarop VSE niet bij de pakken neer ging zitten. Markesteijn: “De insteek van VSE is dat ze het pas opgeven als ze gevonden hebben wat de oorzaak is. Dat geeft je uiteindelijk een heel nauwkeurig beeld wat er nodig is voor een volgende ombouw. En bij de tweede machine konden we dus zonder problemen de ombouw volgens planning uitvoeren, en dit keer wél in een weekend. Die instelling heeft ervoor gezorgd dat we elkaar nu goed kennen en dat we weten wat we aan elkaar hebben. VSE staat voor ons klaar en pakken op wat nodig is. We werken nu zo’n twee jaar met ze samen en inmiddels kennen ze ons bedrijf door en door. Mensen als Patrick Kok en Stefan Lekkerkerker hebben aan een half woord genoeg. Ook met Ron Verleun hebben we een heel goed contact en we hoeven niet iedere keer opnieuw uit te leggen wat onze wensen zijn.”

Machineveiligheid
Hatt vertelt over de volgende projecten die nu opgepakt gaan worden. “We zijn nu bezig met het onderwerp machineveiligheid. We zochten een praktische invulling en VSE heeft daarover met ons meegedacht. We hebben als adviseur op dit gebied het bedrijf D&F in de arm genomen en VSE zorgt voor de uitvoering. Het is belangrijk dat de operators worden betrokken, want zij zijn degenen die ermee moeten werken. We zien dat de mensen van VSE weten wat er te koop is en hele praktische oplossingen kunnen voorstellen. Zo kwamen ze bijvoorbeeld met een deelbare wartel, die passen ze veel vaker toe. Je hoeft de productie dan niet te onderbreken voor onderhoud en dit zorgt voor minder stilstand. Dat soort slimmigheidjes helpt ons echt verder.”

OEE
Een ander onderwerp waar de heren mee bezig gaan is OEE, Overall Equipment Effectiveness. “We willen de effectiviteit van iedere lijn afzonderlijk zichtbaar maken, direct aan die lijn en realtime. Een mooi bijeffect daarvan is dat het de ploegen competitief maakt,” vertelt Hatt. “We weten wat de lijnen kunnen, en willen dat nu met de inzet van zowel hardware als software direct zichtbaar maken met tellers en schermen. Zo hebben we de beschikking over de data van de diverse lijnen en ploegen en kunnen we verder werken aan de meest effectieve manier van produceren.” Markesteijn: “Van storten tot wikkelen, op ieder aspect valt wel iets te winnen. Want alle kleine beetjes helpen, en we kunnen direct zien als er ergens afwijkingen ontstaan en in een heel vroeg stadium preventief ingrijpen.”

Over het werken met VSE besluiten ze: “Het is een groot voordeel dat ze voor een grote veelzijdigheid aan bedrijven werken. Ze hebben veel kennis en ervaring, in verschillende industrieën, wij delen daar in mee, dus VSE is voor ons een hele mooie partner.”