Voor u gelezen: Alsjeblieft, geen minister van Technologie
Techondernemer Jim Stolze maakt zich in Het Financieele Dagblad sterk voor een nieuw Nederlands deltaplan voor blockchain (transacties) en kunstmatige intelligentie. Tja, als je dan leest dat het laatste Nederlandse digitale deltaplan uit 1999 (!) stamt, weet je dat er nog een paar stappen te maken zijn. De meeste van ons tenminste wel.
Volgens Stolze dreigt Nederland de digitale boot te missen. Hij trekt een parallel met ons watermanagement. De Nederlandse welvaart is voor een groot deel te danken aan onze geografische ligging. Al dat water heeft de Nederlanders experts gemaakt op het gebied van veiligheid (bescherming tegen het water), handel (zakendoen op of via het water) en havens (onze strategische ligging aan het water). Maar op precies die gebieden doen we het digitaal helemaal fout, zegt de auteur.
Ga maar na: Veiligheid. Het Nederlandse Fox-IT werd overgenomen door het Britse NCC. Expertise verdwijnt naar het buitenland, maar erger is dat een deel van onze staatgeheimen nu buiten Europa (Brexit!) wordt bewaard. Haven: Op het gebied van het transport van IP-pakketjes heeft Nederland in de Amsterdamse Internet Exchange de tweede haven ter wereld. En ook op het gebied van dataopslag is Nederland een wereldspeler. Toch maken de meeste Nederlandse multinationals gebruik van Amerikaanse clouddiensten voor de opslag van hun gegevens. Wat gebeurt er met al die data als de NSA erover zou kunnen beschikken? De USA heeft tegenwoordig een baas die daar wel raad mee weet.
Handel dan. De toekomst van onze economie wordt bepaald door het feit of wij leidend kunnen zijn in digitale intelligentie. Waarom koos Elon Musk voor San Francisco als locatie voor de grootste denktank op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en niet voor Amsterdam?
De laatste keer dat er werd gesproken over een nationaal digitaal plan was het jaar waarin Feyenoord voor het laatst kampioen werd, in 1999 dus. Diverse partijen uitten toen hun ongenoegen over de ICT-nota van het Ministerie van Economische Zaken. Sinds die tijd is er niet veel gebeurd, zegt Stolze, behalve dat er door de politiek erkend wordt dat het inderdaad iets belangrijks is.
Er gaan nu stemmen op die pleiten voor een Minister van Technologie bij de vorming van het nieuwe kabinet. Maar dat is volgens de auteur niet de oplossing. Een ministerie ervoor oprichten, maakt het de verantwoordelijkheid van één departement. Maar digitale technologie is van ons allemaal, van de receptioniste tot en met de CEO, van de schoolonderwijzer tot en met de conciërge en van de bode tot en met de minister-president. ICT en automatisering loopt dwars door alle sectoren heen en is de verantwoordelijkheid van iedereen.
Lees het artikel op: https://fd.nl/morgen/1190270/alsjeblieft-geen-minister-van-technologie