• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: De belangrijkste AI-kwesties van het moment

Voor u gelezen: De belangrijkste AI-kwesties van het moment

AI, Artificial Intelligence of in goed Nederlands: kunstmatige intelligentie: Het lijkt inmiddels overal een onderwerp van belang te zijn. Het helpt ons versnellen, slimmere producten maken en beter automatiseren. In de media verzamelden we wat actuele kwesties.

AI Now vindt dat arbeidsmarkt, klimaat, en emotie-detectie de belangrijkste AI-kwesties zijn van het moment. Het instituut, dat onder de vlag van de New York University de sociale gevolgen van AI onderzoekt, maakt zich zorgen over de mate waarin AI de machtsverschillen tussen groepen in de samenleving vergroot.

Monitoring medewerkers
Men noemt het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie om werknemers te volgen, sturen, belonen en zelfs ontslaan. Voorbeelden: Amazon geeft werknemers in zijn warenhuizen (die in lijn met George Orwells boek 1984, ‘Fulfilment Centers’ worden genoemd) bijvoorbeeld productiedoelen. Klinkt mooi, maar als een werknemer driemaal op een dag zijn doel niet haalt, volgt automatisch ontslag. In Rotterdam zorgde het overslagbedrijf Vopak voor opschudding. Vopak wilde werknemers met chips in hun badges gaan volgen.

Dan het klimaat. Datacenters zijn nu al goed voor 3 tot 3,5 % van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat neemt snel toe. De benodigde rekenkracht voor grote trainingstrajecten voor AI verdubbelt sinds 2012 iedere drieënhalve maand: 5 à 6 maal sneller dan wordt gezegd in de nog steeds in gebruik zijnde wet van Moore.

De impact van 5G
De komst van 5G zal er voor zorgen dat het datagebruik verder explodeert. Er komen meer zendmasten die per mast ook nog eens veel meer energie gebruiken dan de huidige 4G. Het is dan ook niet vreemd dat de olie- en gassector 30 % van de potentiële markt voor AI-toepassingen gaat vormen. Daarom pleit AI Now voor meer transparantie over de klimaatimpact van tech-bedrijven.

Het gebruik van AI-toepassingen die emoties detecteren, moet worden uitgesteld. Volgens AI Now zijn claims die beweren dat ze door middel van AI emoties kunnen detecteren, gebaseerd op wetenschappelijk drijfzand. Een metastudie op basis van 1.000 onderzoeken, concludeert bijvoorbeeld dat uit gezichtsbeweging vrijwel geen valide conclusie te trekken valt over wat iemand voelt. Daarvoor zijn cultuur en context te belangrijk. Onderwerp mensen niet aan de grillen van onbewezen modellen, is het advies.

“Let er, bij het ontwerp van AI-productieprocessen voor precisiemachines, goed op wie de eigenaar van de data is.” – Eddy Allefs, senior technologymanager bij NTS.

“Er is echt verschil tussen machine learning, deep learning en AI.” – Maria Goldak, softwareontwikelaar bij Vanderlande.

‘Om een brug te slaan tussen engineers en AI-experts start onder meer de TU Eindhoven dit jaar een aantal nieuwe masterprogramma’s die de kloof tussen AI en engineering moeten dichten.’ – Uit ‘Hightechindustrie maakt zich op voor AI’, Mechatronica + Machinebouw 1/2020.