• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: De grote techshow: ten minste één eeuwige belofte ingelost

Voor u gelezen: De grote techshow: ten minste één eeuwige belofte ingelost

De jaarlijkse Consumenten Elektronica Show (CES) in Las Vegas duurt vier dagen, trekt 170.000 bezoekers en er stonden dit jaar zo’n 4.000 bedrijven. Het Financieel Dagblad ging ter plekke op zoek naar de laatste waarheid over vier eeuwige tech-beloften: het internet der dingen, virtuele en toegevoegde realiteit, op het lijf geplaatste sensoren (wearables) en de vraag wanneer we nu echt massaal in die autonoom rijdende auto gaan zitten. We pikten er een paar interessante ontwikkelingen op het gebied van IoT voor je uit.

Steun uit onverwachte hoek
‘It’s like a gateway drug.’ Met dit korte drugszinnetje werd dé technologische doorbraak van dit jaar, bij een sessie over het slimme huis, samengevat. Het huis waarin allerlei apparaten zijn aangesloten op het internet en op afstand aangestuurd kunnen worden.
Amazon lanceerde begin 2016 zijn ‘Echo’, een computer met speaker, zonder toetsenbord en beeldscherm. Het apparaat reageert op de stem en een robot praat terug. Het ziet eruit als een rol beschuit. Die ‘rol beschuit’ staat inmiddels al in tientallen miljoenen Amerikaanse huishoudens op tafel.

Het openingscommando is ‘Alexa’. Alexa omdat vrijwel alle ‘chatbots’ een vrouwennaam en vrouwenstem hebben. Alexa wordt al snel gevolgd door de Google Home. Apple komt binnenkort met zijn Home Pod en hét CES-gerucht is dat Facebook niet achter wil blijven.
Deze voice-apparaten zijn dus de ‘gateway drug.’ Zodra mensen gewend zijn om tegen ‘een ding’ te praten, vragen ze er steeds meer aan. Daarom adverteren bedrijven nu opeens massaal dat hun producten zijn aangesloten op Alexa of Google Home.

Maar… teleurstellingen rond AR en VR
De ‘voices’ van Amazon, Google en Apple geven het IoT dus een onverwacht zetje in de rug. Dat geluk heeft de belofte van augmented reality en virtual reality niet. Aan die technieken wordt nog wel hard gewerkt, maar er blijven grote nadelen. Voorbeelden? De projectie in de speciale bril, die je moet afsluiten van de omgeving, maakt veel mensen nog misselijk. En de bril moet verbonden zijn aan een computer, waardoor de gebruiker minder mobiel wordt. Je kunt die computer in een rugzak doen, maar dat is natuurlijk een halfslachtige oplossing.

De speciale brillen worden al goedkoper, maar daar zit volgens de auteur het probleem niet. De makers van hardware, zoals de brillen, willen namelijk topinhoud. Er moeten dus heel goede games, die mensen echt raken en die je met meerdere mensen tegelijk kunt, op de markt komen. Dan pas kun je de hardware verkopen aan consumenten en bedrijven.
We hebben het hele artikel voor je in pdf te downloaden gezet. Las Vegas