Voor u gelezen: De toekomst van ontwerp en engineering ligt in de cloud…

...maar computers en robots realiseren geen dromen.

In Vision en Robotics lazen we een interessant artikel over de ontwikkeling en vervaardiging van nieuwe producten. Om de concurrentie voor te blijven moet dat tegenwoordig zo snel mogelijk. Tegelijkertijd verwachten consumenten en zakelijke afnemers meer personalisatiemogelijkheden.

Dassaults CEO Bernard Charles stelt dat de cloud, marktplaatsen en virtuele ervaringen een nieuwe dimensie toe gaan voegen aan de ontwerp- en engineeringsprocessen. Anne Asensio, vice-president van Dassault, laat in Engineers Online een andere kant van het verhaal zien. Het lijkt wel alsof de toekomst van ontwerp en ontwikkeling vooral door software (cloud) en hardware (robots) bepaald gaat worden. Maar mensen hebben echt nog wel wat in te brengen, zegt ze.

Mensen hebben het vermogen om samen te werken, elkaar te inspireren en daaruit vloeit synergie voort. Groepsdynamiek, op basis van fantasie, gevoel en passie de grenzen van het bekende verleggen: laat dat maar aan mensen over. Computers en robots kunnen veel, ze kunnen efficiënter werken en maken minder fouten dan mensen. Maar ze kunnen niet dromen en dus geen dromen realiseren. Soft- en hardware kunnen duurzamere vervoersmiddelen maken, maar de creativiteit van de mensen heeft de Hyperloop bedacht als nieuw transportmiddel.

Digitalisatie
Bedrijven moeten de komende jaren niet alleen een digitale transformatie ondergaan en inspelen op de veranderende behoeften en wensen van potentiële klanten. Ze moeten in hun drang naar digitalisatie de eigen werknemers niet uit het oog verliezen, zegt Bernard Charles. De werknemers van de toekomst zijn millennials en die kunnen veel, maar ze willen ook constant worden uitgedaagd. En het zijn wereldverbeteraars. In een tijd waarin de schaarste in goed personeel toeneemt, zijn dat niet te negeren en niet te onderschatten factoren. De komende jaren worden de menselijke vaardigheden om met elkaar te communiceren, van gedachten te wisselen, elkaar te prikkelen en onafhankelijk van plaats en tijd met elkaar samen te werken een belangrijke factor. Belangrijker dan kennis, zegt Anne Asensio.

Uitdaging
Het is dan een ook een grote uitdaging voor de toekomst van ontwikkelen en ontwerpen om de menselijke creativiteit en fantasie te ontwikkelen en te benutten. Jonge mensen moeten de vrijheid krijgen en worden gestimuleerd in het ontdekken en ontwikkelen van de eigen talenten. Als voorbeeld wordt Leonardo da Vinci genoemd, maar er zijn natuurlijk talloze voorbeelden te noemen van slimme kinderen en jongeren die hun eigen plan hebben getrokken.

Tijdens de 3DExperience World waren er daarom ook startups aanwezig die werken aan duurzame innovaties die in harmonie zijn met de natuur en het leven. In de komende decennia is de zorgsector een groeimarkt voor Dassault Systemes. Het bedrijf heeft een nieuwe strategie ontwikkeld die erop is gericht om digital twins van het complete menselijke lichaam te creëren. Het doel: mensen helpen gezonder te leven en de manier waarop we patiënten behandelen en genezen compleet te veranderen.

De volledige artikelen zijn te lezen op https://www.visionenrobotics.nl/artikelen/toekomst-ontwerp-en-engineering-ligt-in-de-cloud en https://www.engineersonline.nl/artikelen/id1578-computers-en-robots-dromen-niet.html

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.

 

Eén keer per maand een kijkje in de keuken van VSE?
Schrijf je in en ontvang ook onze populaire nieuwsbrief!

You have successfully subscribed to our mail list.

Teveel inschrijfpogingen voor dit e-mailadres.