• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: Laat maar komen, die robots!

Voor u gelezen: Laat maar komen, die robots!

Volgens een artikel op www.fme.nl vinden medewerkers in de industrie de opkomst van de robotisering geen enkel probleem. Over het algemeen zijn ze opvallend positief over werk in de technologische industrie, en ongeveer 83% van de medewerkers ziet digitalisering en robotisering als kans en juicht de ontwikkelingen toe.

Onderzoek wijst uit: veranderingen worden toegejuicht
FME heeft Berenschot en TIAS-opdracht gegeven voor een onderzoek naar de invloed van technologische ontwikkelingen op werk in de industrie – een onderzoek waar/ ruim 6.900 medewerkers aan hebben meegewerkt.

Volgens het artikel blijkt uit het onderzoek dat de ondervraagden vinden dat technologie het werk uitdagender en leuker maakt. Medewerkers willen graag leren, hebben behoefte aan vakinhoudelijke scholing en informatie en voelen zich verantwoordelijk om de ontwikkelingen in hun vakgebied bij te houden. Daarbij verwacht 76% van de deelnemers aan het onderzoek ondersteuning van zijn werkgever. Het onderzoek zegt ook dat dé medewerker niet bestaat. Er zijn geen grote verschillen tussen jonge en oudere generaties, opleidingsniveau of sector.

In de bedrijven van vrijwel alle ondervraagde medewerkers wordt gewerkt met nieuwe technologie. Het goede nieuws is dat ze die technologische ontwikkelingen toejuichen, en dat de ondervraagden niet bang zijn dat de veranderingen leiden tot banenverlies. Ze zien over het algemeen in dat taken gaan veranderen en dat er nieuwe functies bijkomen. Nieuwe technologie vraagt nou eenmaal om andere vaardigheden en kennis. De meeste medewerkers willen meebewegen en voelen zich verantwoordelijk om bij te blijven en ze willen vooral begrijpen wat de veranderingen betekenen voor hun eigen werk. Ze willen betrokken worden bij de ontwikkelingen.

Grote bereidheid bij medewerkers voor leven-lang-leren
Met de steeds verdergaande digitalisering kan het concurrentievermogen worden vergroot en ontstaat nieuwe en andere werkgelegenheid. De directievoorzitter van Berenschot, Hans van der Molen brengt het zo onder woorden: “De bedrijven en overheid moeten samen zorgen voor de noodzakelijke scholing om medewerkers te laten werken met nieuwe technologie. Uit dit onderzoek blijkt dat 99% van de medewerkers graag wil ontwikkelen.”

Ineke Dezentjé Hamming: “Het is de hoogste tijd om een leven-lang-leren mogelijk te maken. Bedrijven, scholen en overheid kunnen daar samen voor zorgen. Want zoals ook de medewerkers in het rapport aangeven: de beste zekerheid is een baan.” Ze gaat verder: “We moeten het enthousiasme en positivisme van de medewerkers met alle partijen omarmen. Laat de robots maar komen! Dan maken we samen Nederland Techproof!”

VSE helpt je graag Techproof te worden.
Keertje koffie doen? Bel 0182 387 166

Lees meer op: https://www.fme.nl/nl/nieuws/medewerkers-industrie-laat-robots-komen
Of kijk de video