• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen – Leveranciers gaan voor Software-as-a-Service

Voor u gelezen – Leveranciers gaan voor Software-as-a-Service

Bianca Scholten, in haar dagelijks leven werkzaam als requirements engineer bij een chipmachinefabrikant, schreef een artikel over de zogenaamde SaaS-oplossingen: Software-as-a-Service. Bij SaaS maakt en onderhoudt de leverancier de functionaliteit in een eigen Cloud-omgeving, klanten kunnen er gegevens en processen in kwijt. Bekende voorbeelden van SaaS zijn LinkedIn en Facebook. Ook leveranciers van bijvoorbeeld asset management systemen en historians slaan dit pad in.

Scholten gebruikt Waterschap De Dommel als voorbeeld. Daar vond ze een relevant voorbeeld zo’n SaaS-oplossing: de zogenaamde Waterpro-applicatie is overgezet naar Powerbrowser, een SaaS- oplossing. Het Waterschap had destijds client-server oplossingen en die moesten stuk voor stuk op de pc’s worden geïnstalleerd. Er waren allerlei problemen met die omgeving en dan kreeg je ook nog veelvuldig met beheerders te maken.

De overgang naar SaaS betekent veranderingen in de rollen en taken van interne projectteams. “Het werk van de applicatiebeheerder is sterk uitgekleed,” zegt een van de mensen van het Waterschap. “Van meedenken, mee ontwerpen en mee programmeren naar ‘Kan je die gebruiker even rechten geven’ en ‘Kan je het zo configureren dat dat veldje op het scherm komt te staan?’”

Volgens de mensen van het Waterschap is applicatiebeheerder een beroep dat gaat verdwijnen. Een systeem moet gewoon werken, vergelijkbaar het al eerder genoemde LinkedIn en Facebook.

Bij de applicatie die ze bij het Waterschap beheren, hebben ze een volledige OTAP-straat (Ontwikkeling, Test, Acceptatie, Productie). Ze moeten overigens wel betalen om de testomgeving in de lucht te houden. Qua data is er ook nog wel een uitdaging. Er zitten persoonsgegevens in. Dat moest naar de Cloud van de rijksoverheid. De testomgeving moet qua gegevens geanonimiseerd worden.

De gemiddelde levensduur van een applicatie is volgens het artikel tien jaar. En de wet zegt dat er elke tien jaar een aanbesteding moet worden gedaan. Bedrijven zullen dus ervaring moeten gaan opdoen met hoe je naar een andere SaaS-leverancier overstapt. Er zijn wel afspraken dat leveranciers dan mee zullen helpen aan een migratie naar een andere omgeving, in geval van een nieuwe aanbesteding. Tegen de ‘dan geldende tarieven’.

Bianca Scholten vat samen: SaaS heeft overduidelijke voordelen, maar zet ook even de nadelen op een rijtje, voor je erin stapt. In het bijzonder voor technische dienstverleners en in de proces- en maakindustrie geldt: hoe bedrijfskritischer en gevoeliger de processen, documenten en data die in de oplossing van een SaaS-leverancier landen, des te belangrijker is de risicoanalyse voorafgaand aan de keuze voor SaaS.

Hier lees je het hele artikel Saas – en nu

[download id=”10527″]