Voor u gelezen: Robots toch geen banenkillers?

In twee opvolgende zaterdagedities van Het Financieele Dagblad zetten achtereenvolgens Klaas Broekhuizen - correspondent voor het FD in Silicon Valley - en Jim Stolze, innovatiedeskundige en schrijver van de column Kickstart in het FD, vraagtekens bij het idee dat slimme robots onze banen gaan overnemen.

Wel 47 procent van al die banen zou verdwijnen, schreven Carl Frey en Michael Osborne in hun onderzoek The Future of Eployment (2013). Het percentage 47 ging zelfs een eigen leven leiden. Osborne kwam in 2017 al terug op zijn eerdergenoemde percentage. In The Future of Skills keken hij en mede-onderzoekers naar andere factoren die van invloed zijn op de werkgelegenheid. Want de vergezichten uit 2013, waarin kunstmatige intelligentie, ondersteund door betere computerchips en 5G-bandbreedte bijna de helft van alle banen zou gaan inpikken, zijn ondertussen ingehaald door de realiteit.

Jing Xiao, hoogleraar robotica aan het Worcester Polytechnic Institute, zegt het zo: “Er gebeurt altijd van alles om mensen, en dus ook om robots heen. Mensen zijn zich bewust van hun omgeving en reageren daarop. Mensen kunnen anticiperen, rampen voorkomen. Ze hebben intuïtie. Dat kun je best in data opvangen en aan robots leren, maar dat is erg lastig. Daarom is het de vraag of robots ooit hele beroepen gaan overnemen.”

Voor veel beroepen is bijvoorbeeld niet alles zwart-wit. Daar kunnen robots mensen (nog) niet vervangen, maar wel helpen, zegt Broekhuizen. De zogenaamde co-bots dus, de collaboratieve robots. Robots die zwaar, vies of gevaarlijk werk voor de mens doen. Ze helpen in een autofabriek, verfspuiterijen, ruimen uranium op. Handige hulpjes, niet meer en niet minder. En het effect van dit soort handige hulpjes kan wel een tweeledig zijn: het image van de “zware” beroepen kan er flink door verbeteren!

Die 47% hebben de heren Frey en Osborne dus volgehouden tot 2017, toen ze dit percentage hebben bijgesteld naar 27%. Wat inmiddels ook alweer achterhaald is, zegt Stolze. Eerder dit jaar dook er in een Oeso-onderzoek al een percentage van 14 op. In dat rapport van maart dit jaar komt Nederland helemaal goed uit de bus: in ons land zal nog maar 11,4% van de banen worden overgenomen door robots. En daarvoor, zo weten we inmiddels ook wel, komen andere banen in de plaats.

Het is voor werknemers dus wel zaak dat ze zich blijven bijscholen in het werken met robots. Dat moet een eventuele banencrisis voorkomen en het soepel overgaan naar een gerobotiseerde samenleving helpen.

Lees meer: Robots zijn geen banenkillers (27 downloads) en
47% of 27% (16 downloads)