• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE: Big data

Vraag het VSE: Big data

Big data
Big: Groot, belangrijk, veel, grootmoedig, groots
Data: mv – gegevens
Big data: veel gegevens

Big data is de hoeveelheid data die we met z’n allen produceren. Mensen, machines, sensoren, instrumenten. Die hoeveelheid groeit explosief, omdat alles en iedereen online is.

Een greep uit het nieuws over big data:
Big data helpt migrant aan een baan
Maar ook
Big data:
Wijst aan wie er ziek wordt;
Geven organisaties een 360 graden beeld van hun klanten;
Spotify en Netflix bepalen hun aanbod speciaal voor jou;
Je verzekering weet of jij wel rendabel bent als klant.

Van het een word je blij, van het ander mogelijk niet. Gelukkig is de privacywetgeving nu van kracht en kun je jouw persoonlijke informatie steeds beter af gaan schermen. Hoe dit gaat werken voor de bovengenoemde diensten is nog behoorlijk onduidelijk. Maar voor wat betreft de big data die we uit processen en machines halen, is die privacy niet – of veel minder – van belang.

Voor de industrie zien we vooral mogelijkheden. Voor proces- en productieoptimalisatie, voorspellend onderhoud, slimmere keuzes, beter ontworpen producten en zelfs nieuwe businessmodellen.
Automatisch analyseren van data uit machines, pompen, plc’s en sensoren geeft inzicht in afwijkingen die kunnen duiden op het defect raken van bepaalde onderdelen. Daarmee is tijdig onderhoud mogelijk en voorkom je stilstand, met de bijbehorende kosten.

Flexibel produceren
Productieprocessen moeten steeds meer ‘agile’ zijn en afgestemd op de vraag in de markt. De Nederlandse maakindustrie heeft het credo low-volume/high-mix niet voor niets bijna tot belangrijkste pay-off benoemd. De vraag dicteert de productie, mass customization en just in time leveren, allemaal factoren die gevoed worden door data. Het fijnmazig inregelen van het productieproces en daarop afstemde inkoop zorgt voor een betere concurrentiepositie.

Daarnaast zijn veel machines en componenten verbonden met het internet, of met een cloudoplossing van een leverancier. Allemaal zorgen ze voor data. Big data. En dan hebben we het nog niet eens over het combineren van bestaande datasets, het hergebruik van gegevens, waarmee ‘gewone’ data ook ineens ‘big’ kunnen worden.
Hergebruik kan zijn hergebruik voor dezelfde doelen in dezelfde context (data recycling), voor andere doelen dan waarvoor de gegevens initieel zijn verzameld, maar wel in dezelfde context als het originele doel (data repurposing) of in een andere context (data recontextualisation).

Voor wie het nog kan volgen: duimpje omhoog. Voor wie nu denkt: help! Bel maar eens. We komen graag koffie drinken.
En heb je zin om een rapport van de overheid te lezen over innoveren met big data, dan vind je hieronder de link.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/10/04/licht-op-de-digitale-schaduw-verantwoord-innoveren-met-big-data