• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE: LoRa en LoRaWAN in de industrie

Vraag het VSE: LoRa en LoRaWAN in de industrie

Lo = Long, lang(e)
Ra = Range, afstand
WAN = Wide Area Network = Een netwerk dat een groot gebied kan bestrijken

LoRa staat dus voor Long Range = Lange Afstand. In dit geval: draadloze communicatie over lange afstand. Met een enkele zendmast kan het LoRa-netwerk een bereik hebben van wel 15 kilometer. Zelfs wanneer gehinderd door obstakels, zoals in stedelijke en industriële gebieden. En dan is er ook nog eens weinig vermogen nodig.

De sensoren in de LoRa-netwerken, de zogenaamde LoRa-nodes, gebruiken namelijk zo weinig energie dat ze 10 jaar of langer op een kleine, geïntegreerde batterij kunnen functioneren.  Deze technologie wordt in de industrie onder meer gebruikt voor communicatie tussen machines. Om kleine pakketjes informatie te versturen tussen objecten en systemen.

Waar bestaat zo’n netwerk uit?
We noemen een LoRa-netwerk een Wide Area Network, een LoRaWAN dus. De LoRa-nodes verzenden berichten periodiek of op basis van een gebeurtenis. Deze berichten worden door een of meerdere LoRa-gateways opgevangen en doorgestuurd naar een LoRaWAN-server. De verbindingen kunnen bestaan door bijvoorbeeld gebruik te maken van de door Semtech ontwikkelde LoRa RF-techniek. Voor Europa wordt daarbij de licentievrije 868MHz-frequentieband gebruikt. Het gebruik van die frequentieband brengt daardoor geen kosten of abonnementen met zich mee. KPN heeft in Nederland een dekkend LoRa-netwerk aangelegd.

Op dit moment zijn er al vrij veel standaard LoRa-nodes beschikbaar die verschillende informatiepakketjes kunnen versturen: temperatuur, RV, CO2, voor contact- of digitale signalen en ook voor analoge signalen 0-10V en 4-20mA. Vooral deze laatste LoRa-nodes kunnen interessant zijn voor de industriële omgeving. Bestaande transmittersignalen kunnen draadloos worden doorgestuurd naar een nieuwe portal om data te verzamelen.

LoRa-nodes verzenden berichten periodiek of op basis van een gebeurtenis (event): deze berichten worden door een of meerdere LoRa-gateways opgevangen en doorgestuurd naar een LoRaWAN-server. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar.

Wat doen we met al die verzamelde data?
We kunnen de via LoRaWAN verzamelde data op verschillende manieren verwerken. Je kunt eigen LoRaWAN-applicaties ontwikkelen: daarin kan VSE een rol vervullen. Maar je kunt ook gebruik maken van standaard LoRa-portals. Er bestaan inmiddels verschillende applicatiediensten waarbij je de data, tegen een kleine vergoeding, van je LoRa-sensoren in dit portal kunt visualiseren en er kunnen alarmen/alerts worden gegenereerd (bijvoorbeeld sms en e-mail). Er kunnen ook koppelingen gemaakt worden naar andere diensten zoals IFThisThanThat (IFTTT).

Wil je meer weten over LoRa-nodes, LoRa-gateways, private LoRa-servers en het LoRa-portal? We helpen je graag op weg!