VSE en Siemens: sterk in Smart Power Management
Bruggen, liften, magazijn- en hijskranen hebben veel energie nodig, maar juist energievoorziening is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden. Hoe zorg je ervoor dat de juiste hoeveelheid energie op het juiste moment op de juiste locatie beschikbaar is? Deelnemers aan ons seminar op de Vakbeurs Energie kwamen te weten hoe wij dit met vrijwel dezelfde technologie mogelijk maken voor opdrachtgevers uit zowel de industrie als de bouw- en infrastructuursector.
Tijdens het goed bezochte seminar stonden Stefan Lekkerkerker en Fedor Vendeloo stil bij de enorme energie-uitdagingen waar we als samenleving mee geconfronteerd worden. Kijk alleen maar naar onze verkeersinfrastructuur: auto’s en vrachtwagens worden zwaarder, er komen steeds meer voertuigen bij en we gaan sneller rijden. Daar moeten uiteraard ook onze bruggen op aangepast worden. Ze worden groter en robuuster en verbruiken daardoor ook meer energie.
Waarheen met remenergie?
Voor onder meer kranen op de bouwplaats of in magazijnen geldt precies hetzelfde. Stefan Lekkerkerker, technisch specialist bij VSE, trok de vergelijking: “Al deze objecten hebben veel energie nodig voor de opgaande beweging, maar genereren tijdens het dalen ook remenergie. Deze laatste moet ergens naartoe. Je kunt remenergie via de remweerstand als warmte afgeven aan de omgeving, maar dat zien we tegenwoordig als pure energieverspilling. Ook het terug-voeden van remenergie aan het elektriciteitsnet is niet meer wenselijk. De vraag is of dit in de toekomst nog mogelijk is. Het draagt in ieder geval niet bij aan een stabiel elektriciteitsnet.”
Lokale opslag
Onze elektriciteitsnetwerken bereiken namelijk langzaam maar zeker de grenzen van hun capaciteit. Als gevolg van de energietransitie zijn er de laatste jaren steeds meer zonnepanelen, windmolen en elektrische voertuigen bijgekomen. “Zowel het opwekken van als de vraag naar energie wordt dynamischer”, zei Fedor Vendeloo, salesverantwoordelijke Motion Control & Drives bij Siemens. “Netwerkvervuiling en -instabiliteit nemen hierdoor toe. Een van de oplossingen hiervoor is lokale energieopslag.”
Beproefde technologie
Als Drives & Motion Partner van Siemens past VSE Industrial Automation de diverse oplossingen van Siemens voor lokale energieopslag toe. Hierdoor houden we het netwerk stabieler en komen bedrijven uit met een lagere aansluitwaarde. Afhankelijk van de specifieke toepassing heeft Siemens de juiste oplossing. Met het door Siemens ontwikkelde Smart Power Management systeem maakt VSE lokale energieopslag eenvoudig, veilig en schaalbaar. De technologie is zowel geschikt voor de industrie als voor toepassingen in de bouwsector of de infrastructuur.
Accu, UltraCaps, vliegwielconstructie
Fedor Vendeloo legde uit welke opslagtechnologie je waarvoor kunt gebruiken. Zo zijn accu’s geschikt voor niet-dynamische applicaties, die langdurig energie nodig hebben. De UltraCaps van Siemens kunnen dan weer razendsnel laden en ontladen. Ideaal om remenergie kortstondig op te slaan en weer vrij te geven bij dynamische bewegingen van onder meer hijs- en magazijnkranen. Met een volle UltraCap heb je voor ongeveer acht seconden energie beschikbaar. Een tussenoplossing zijn vliegwielconstructies die ook aangesloten kunnen worden op het Smart Power Managment systeem van Siemens. Deze worden onder andere in datacenters gebruikt, die bij een netstoring ongeveer 20 tot 30 seconden energie nodig hebben om de nodige back-ups te kunnen maken.
Nauwkeurig en efficiënt
VSE Industrial Automation past de bovengenoemde technologie van Siemens toe in verschillende sectoren en beperkt hiermee stilstand van industriële machines, maar ook bruggen, liften en kranen tot een minimum. Door de instabiliteit van onze elektriciteitsnetwerken wordt dit steeds uitdagender. Vendeloo: “Met het juiste opslagmedium krijg je een ononderbroken werking, ook als er een storing in het netwerk is. Zo borg je de kwaliteit van je dienstverlening. CNC-freesmachines zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor een verstoring in de energievoorziening. Een storing in het netwerk zie je meteen terug in de kwaliteit van het product dat ze maken. Met UltraCaps als energiebuffer kun je dergelijke kwaliteitsproblemen voorkomen. In kranen en liften kunnen UltraCaps kortstondig piekvermogen leveren. Dat is economisch interessant, want je wordt als bedrijf door de netbeheerder afgerekend op je piekvermogen. Door lokaal energie op te slaan en te hergebruiken kunnen bedrijven duurzaam blijven groeien, zonder dat ze een grotere netaansluiting nodig hebben.”
Totaaloplossing
Lekkerkerker: “Met Siemens als leverancier kunnen wij een totaaloplossing realiseren voor Smart Power Management. We kunnen de opslagmedia volledig integreren met de besturing en exact uitrekenen wat de juiste vermogens zijn. Voor een ononderbroken machinewerking, piekvermogensreductie en hergebruik van remenergie!”