Project Details

Tony’s Chocolonely

Chocoladefabriek in Amsterdam

Industrial automation

Food industrie

2019

Tony's Chocolonely

Chocoladefabriek hartje Amsterdam

Tony’s Chocolonely bouwde in een monumentaal pand, hartje Amsterdam, een heuse chocoladefabriek. In het souterrain van de Beurs van Berlage draait deze chocoladefabriek, die is uitgerust met de modernste besturing, communicatie en volgsystemen.

Een klant komt in de winkel en heeft daar drie verschillende smaken chocolade en 20 soorten ‘inclusies’, of vulling om uit te kiezen. In een reep kunnen maximaal twee soorten chocolade en drie inclusies worden verwerkt. Via een orderinputsysteem gaat de bestelling de fabriek in – zichtbaar voor de besteller door een enorme glazen scheidingswand tussen winkel en fabriek, en een half uur later is de reep klaar om af te halen.

Onze Uitdaging:

De uitdaging was vooral gelegen in het feit dat er een natuurproduct verwerkt wordt waarvan die verwerking ongelofelijk nauw luistert. Het tempereerproces van chocolade bezorgt zelfs de beste chocolatiers nog wel eens hoofdbrekens. Want de temperatuur, de tijd, het afkoelproces: alles moet heel precies verlopen.
En als je zo’n fabriek met een nieuw procedé in een beperkte ruimte wilt inrichten, dan moet je over flink wat punten heel goed nadenken. Alleen al het feit dat je twee verschillende chocolades met verschillende eigenschappen in één mal wilt verwerken, levert hoofdbrekens en fine tuning op. Want je kunt de mooiste software hebben, chocola doet wat het zelf wil.

 

De Oplossing:

Verschillende technische partners werkten samen in deze opdracht, waaronder VSE. VSE is gewend om buiten de gebaande paden te denken en blinkt regelmatig uit in innovatieve oplossingen. Maar er is heel wat denkwerk verricht om de gehele procedure vanaf scratch in te richten en veel wielen zijn uitgevonden.

Er kwamen verschillende vraagstukken voorbij die echt wel om specialistische kennis vroegen. Want je kunt wel een chocoladefabriek bouwen – hoewel dát an sich hier in Nederland voor Tony Chocolonely dus al een eerste keer was, maar dit is een bijzondere. De orderengine moet communiceren met de fabriek. Dus de opdrachten, die vanaf verschillende bestelstations in de winkel kunnen komen, moeten gesnapt worden door de besturing van de productie. En tegelijk zijn hygiëne, veiligheid, traceability, conditionering van de ruimte en procesbeheersing stuk voor stuk sleutelonderwerpen.

Tony's fabriek in Amsterdam

Hoe we dit deden:

VSE heeft de verbinding gemaakt tussen de orderengine en de fabriek. Door die orderengine, die rechtstreeks vanuit de winkel naar de fabriek loopt, wordt normale orderafwikkeling ineens supercomplex. De logica van queuing bij grote aantallen – in welke volgorde moeten de repen worden geproduceerd, zijn alle batches optimaal gevuld, opdrachten vanuit de webshop – waar ook een bestelmogelijkheid komt – en het combineren van de juiste wikkel met de juiste reep, allemaal onderwerpen die flink wat denkwerk vragen.
VSE programmeerde de interactie van de HMI’s met scanners en zorgde ervoor dat de juiste commando’s op de juiste momenten naar de juiste doseerunits worden gestuurd. De repen worden gevolgd met behulp van RFID en nummering in de mal.

Er zit een groot verschil tussen de communicatie in de wereld van machines en de wereld van een webserverapplicatie. Om het simpel te zeggen, ze spreken niet dezelfde taal.
VSE heeft de vertaalslag verzorgd zodat de vraag van de webserver op de juiste manier binnenkomt bij de cpu van de machine en de retourcommunicatie weer correct wordt verwerkt. Communicatie over de komst van een batch, of die goed- of afgekeurd is, welke wikkel erbij hoort. In een Raspberry Pi wordt de vertaling gedaan van API’s naar bits en bytes voor de plc en vice versa.

Missie geslaagd

Het Resultaat

Het is gelukt, inmiddels staat er een heuse fabriek op een heel bijzondere, historische plek. Amsterdam is nog steeds de grootste cacaohaven van Europa. Begin 1900 vond in de Beurs van Berlage de cacaohandel al plaats op de Goederenbeurs. De Super Store van Tony’s Chocolonely aan de zijkant van de Beurs van Berlage (de kant van Amsterdam Centraal Station) bevindt zich direct onder de handelsvloer waar toen cacao werd verhandeld.

Binnen in de store leer je ook alles over de misstanden in de cacao-industrie en hoe Tony’s laat zien dat het anders kan: in smaak, verpakking en de manier waarop ze zakendoen met cacaoboeren.
Klanten kunnen een eigen reep maken of de nieuwe (en minder nieuwe) repen proeven. En door een grote glazen ruit is het hele productieproces te volgen.

Onze specialist

Radboud van Dusseldorp

Vraag naar elektrificatie bouwmaterieel

Commercieel technisch manager

 r.van.dusseldorp@vse.nl

+31 6 249 321 91

 

Chocolade doet wat het wil, en dat maakt dit project zo uitdagend
Tony's fabriek in Amsterdam
Projecten

Succes Verhalen