Project Details

Holiday Ice

Ombouwen flowpackers

Motion control

Packaging industrie

2018

www.holidayice.nl

Holiday Ice

Aanpakken van flowpackers

Holiday Ice uit Sint Nicolaasga is een bijzondere fabriek. Een fabriek waar ijsjes worden gemaakt, met productielijnen die je niet iedere dag tegenkomt. Holiday Ice is een ijsjesmaker die zich onderscheidt door altijd weer op zoek te gaan naar vernieuwing. “Want een aanzienlijk deel van de producten die ze maken is jonger dan 5 jaar,” vertelt Bart Hakbijl, Director Operations. 

Holiday Ice bestaat al bijna negentig jaar. Maar ondanks zijn groei heeft het nog steeds het karakter van een familiebedrijf waar gewerkt wordt met een team van enthousiaste mensen. Het is een private label-fabrikant en ze leveren een heel breed assortiment wat in meer dan twintig landen, binnen en buiten Europa, wordt afgezet. 

 

Onze Uitdaging:

Door het brede assortiment en het private label-concept zijn de verpakkingsmachines en de afstelling daarvan, van groot belang. Er worden in de ijsfabriek zo’n vierhonderd verschillende artikelen gemaakt, dat betekent dat er regelmatig moet worden omgebouwd.  

De uitdaging is om het omstellen van de verpakkingsmachine, de flowpacker, zo efficiënt mogelijk te laten verlopen door korte omsteltijden. Met de oude aandrijving had de klant ieder jaar drie weken stilstand voor het onderhoud en ook omsteltijden waren lang. Daarnaast moet de tijd die nodig is voor onderhoud van de flowpackers verkort worden. Het aanpakken van de flowpackers is van groot belang.

De Oplossing:

Eerder werden de flowpackers volledig mechanisch aangedreven. Het is één grote motor die met koppelingen, overbrengingen, riemen en kettingen alle beweging aanstuurt. De oplossing die VSE heeft gerealiseerd is de mechanische aandrijving vervangen door een servo-aandrijving. 

Holiday Ice oand

Hoe we dit deden:

VSE heeft de mechanische aandrijving vervangen door een complete servo-aandrijving. Vijf motoren die – ieder volgens een eigen profiel – de bewegingen sturen. Veel nauwkeuriger en veel eenvoudiger om te stellen. De besturing hebben we met Simotion D425-besturing gebouwd met motoren uit de 1FK 7 serie en een Sinamics S120-aandrijfsysteem. 

Na een succesvolle eerste ombouw hebben we het jaar erop de overige drie mechanische flowpackers omgebouwd. De klant had ook al een flowpacker met Lenze en één met Allen Bradley, daarmee was het hen nog niet gelukt om een stabiele productie met voldoende output te krijgen maar ook die hebben we voor hen naar volle tevredenheid aangepast.

Missie geslaagd

Het Resultaat

Bart Hakbijl van Holiday Ice: “We hadden vier flowpackers die we wilden automatiseren. Via de onderhoudsleverancier kwamen we bij VSE terecht. Het is plezierig als je iemand aanbevolen krijgt. Als je er dan vervolgens ook nog een klik mee hebt, is de volgende stap gezet, maar het moet natuurlijk ook waargemaakt worden. En dat heeft VSE gedaan. Het is een bedrijf dat heel verantwoordelijk te werk gaat. Ze schatten de consequenties van veranderingen goed in en zijn heel zorgvuldig, zowel in de voorbereiding als in de nazorg. Dat is heel fijn.” Hakbijl waardeert het respect dat VSE aan de dag heeft gelegd voor onder andere de huisregels en het bedrijfsproces. “Ze verdiepen zich echt in ons bedrijf en geven heldere communicatie.” 

In twee tot drie jaar tijd zijn meerdere flowpackers omgebouwd van een honderd procent mechanische aandrijving naar een volledige servo-aandrijving. 
Daarnaast zijn er van twee stuks de besturing overgenomen en geoptimaliseerd. “VSE heeft ons daarbij goed geholpen. Ze snappen wat er nodig is en denken ook strategisch mee, ook over procesverbeteringen. We hebben een goede dialoog met de contactpersonen die veel kennis van zaken hebben en een hele praktische instelling.” 
De flowpackers zijn nu redelijk gestandaardiseerd. Er blijft nog wel een slag te maken bij het omstellen van de productiemachines, maar dat is het volgende project. VSE en Holiday Ice passen goed bij elkaar. VSE heeft bewezen de juiste partner te zijn voor de meest complexe motion projecten. “Bovendien is het gewoon een prettige club om mee te werken, ze komen hun afspraken na en zijn zorgvuldig in de operatie.” 

Meer weten?

Radboud van Dusseldorp

Vraag naar elektrificatie bouwmaterieel

Commercieel technisch manager

r.van.dusseldorp@vse.nl

+31 6 249 321 91

“Het moet natuurlijk waargemaakt worden, en dat heeft VSE gedaan."
Holiday Ice
Projecten

Succes Verhalen

 Hybride aggregaat voor duurzaam netbeheer

Infra Infrastructurele werken Machinebouwers Machinebouwers Siemens

Hybride aggregaat voor duurzaam netbeheer

 Nieuwe aandrijving en besturing voor Papendrechtsebrug

Infrastructurele werken Projecten

Nieuwe aandrijving en besturing voor Papendrechtsebrug

 Wantijbrug krijgt 3B opbouw

Infrastructurele werken Projecten Siemens

Wantijbrug krijgt 3B opbouw