Project Details

MARIN

Revisie sleepwagen

Machinebouw

Ingenieursbureaus

2015

www.marin.nl

MARIN

Revisie sleepwagen

Onderzoeksinstituut MarinMaritime Research Institute Netherlands, in Wageningen is een onafhankelijke, betrouwbare en innovatieve kennispartner voor de maritieme sector, overheid en de maatschappij. De opdracht die zij zichzelf opleggen is om als hydrodynamisch en nautisch onderzoeksinstituut schepen, platforms, havens, windmolens – elke constructie in het water – slimmer, slimmer, schoner en veiliger te maken.  

Onze Uitdaging:

De sleepwagen in de diepwatertank moet gereviseerd worden. En tegelijkertijd wordt een handzame besturing en nieuwe aandrijving ontwikkeld. Omdat deze wagen continu in gebruik is, zal deze revisie binnen een krappe zes weken gerealiseerd moeten worden. 

De technische uitdaging is enorm. Want de sleepwagen is een kolos van 35 ton die binnen 10 seconde op de maximale snelheid van negen meter per seconde moet komen en daarna gecontroleerd tot stilstand moet worden gebracht. 

De Oplossing:

MARIN vroeg om een nieuwe, handzame besturing en een nieuwe aandrijving voor de sleepwagen. Na een mechatronische analyse door Siemens en VSE werd gekozen voor een SINAMICS S120-aandrijving en een SIMOTION D-besturing. VSE realiseerde hiermee een zeer geavanceerde regeling.

Sleepwagen MARIN

Hoe we dit deden:

De planning werd gehaald doordat samenwerkingspartners Siemens en VSE het project tot in de puntjes hadden voorbereid. Siemens en VSE zijn vaste samenwerkingspartners in vele projecten. Een goede samenwerking is van cruciaal belang voor een optimale uitvoering van elk project.  

Behalve de keuze voor een SINAMICS S120-aandrijving en een SIMOTION D-besturing is ook de manier van afremmen aangepast waardoor de effectieve meetafstand met 30 meter vergroot werd. Hierdoor remt de sleepwagen pas op het eind van het bassin beheerst af met als resultaat een grotere efficiëntie en hogere nauwkeurigheid. En nauwkeurigheid is hierbij van het allergrootste belang. 

Missie geslaagd

Het Resultaat

MARIN vroeg om een nieuwe, handzame besturing en een nieuwe aandrijving voor de sleepwagen. Een boeiende opdracht voor de specialistische engineers van VSE. Door proactief mee te denken over nieuwe functionaliteiten werd het gebruik van de sleepwagen verder verbeterd. 

De meettechnici van MARIN die dagelijks met de sleepwagen werken, zijn erg te spreken over de gereviseerde wagen. ‘Gemakkelijk te bedienen en super dat hij beter en later remt’, aldus meettechnicus Richard Joosten. ‘De wagen, die al uit 1933 stamt, kan er weer 20 jaar tegen.’ 

Ook een volgende sleepwagen werd vernieuwd. Ook dat gebeurde in samenwerking met Siemens en VSE. ‘Never change a winning team’, klinkt het bij MARIN. 

Meer weten?

Radboud van Dusseldorp

Vraag naar elektrificatie bouwmaterieel

Commercieel technisch manager

r.van.dusseldorp@vse.nl

+31 6 249 321 91

“Siemens en VSE, never change a winning team"
Sleepwagen MARIN
Projecten

Succes Verhalen

 Hybride aggregaat voor duurzaam netbeheer

Infra Infrastructurele werken Machinebouwers Machinebouwers Siemens

Hybride aggregaat voor duurzaam netbeheer

 Nieuwe aandrijving en besturing voor Papendrechtsebrug

Infrastructurele werken Projecten

Nieuwe aandrijving en besturing voor Papendrechtsebrug

 Wantijbrug krijgt 3B opbouw

Infrastructurele werken Projecten Siemens

Wantijbrug krijgt 3B opbouw