Project Details

J&V Techniek B.V.

 

Merford

Productiemachine voor geluidswerende platen

Industriële automatisering

Machinebouwers

2022

www.jenvtechniek.nl www.merford.com

Merford

Productielijn voor geluidswerende platen

Als producent van o.a. geluidswerende oplossingen hecht Merford in Gorinchem veel belang aan duurzaamheid en veiligheid. Om die reden liet het bedrijf een oude productielijn voor het verlijmen van akoestisch plaatmateriaal vervangen door een nieuwe. In opdracht van machinebouwer J&V Techniek uit Nieuw-Lekkerland realiseerde VSE een state-of-the-art besturing. Het resultaat overtreft de verwachtingen van de eindklant. Bekijk hier onze film

Onze Uitdaging:

Merford vroeg J&V Techniek mee te denken over een alternatief voor de bestaande ‘Akoestikon’-productielijn. Reviseren was geen optie omdat de lijn te verouderd was. De operators moesten handmatig zware plaatmaterialen verplaatsen. Dit was niet alleen belastend, maar ook onveilig. Bovendien wilde Merford de lijn verhuizen van een huurpand in Buren naar de hoofdvestiging in Gorinchem. Dit had geleid tot een productiestop van enkele maanden. J&V Techniek stelde voor om op basis van moderne techniek snel en modulair een nieuwe lijn te bouwen en schakelde VSE in voor het besturingsgedeelte.

mer 4

De Oplossing:

Om de materiaalplaten op te pakken en om te keren, kozen we voor energiezuinige servomotoren van Siemens in combinatie met het motion control system SIMOTION. Dit werkt nauwkeurig, is duurzaam en goedkoper dan een robot, die voor deze specifieke toepassing niet nodig was. De platen worden opgepakt, naar het verlijmings- en persstation gebracht en op de juiste plekken omgedraaid. Alleen het aanbrengen van schuim hoeven de operators nog handmatig te doen. Een grote ergonomische verbetering ten opzichte van de oude lijn.

Hoe we dit deden:

Om besturing en mechaniek goed op elkaar af te stemmen, hadden we veel overleg met J&V Techniek. Een van onze mechanische engineers verzorgde voor J&V Techniek een deel van de tekeningen. De besturing bestaat uit 9 servomotoren, 9 SINAMICS S120 regelaars en SIMOTION. Onze engineers hebben alles geprogrammeerd in de TIA Portal van Siemens voor Totally Integrated Automation. Bij een onverhoopte storing in de besturing kunnen wij inbellen en het probleem op afstand verhelpen.

 

Merford 5
Missie geslaagd

Het Resultaat

Een lijn  die de verwachtingen van Merford overtreft: efficiënt, duurzaam en veilig. De kwaliteit is er ten opzichte van de oude lijn op vooruit gegaan. Ook kan Merford efficiënter produceren. In een volgende stap wil Merford de snelheid van de lijn verhogen. Dat is geen probleem, aangezien de lijn mechanisch zwaar genoeg uitgevoerd is. De operators zijn getraind om met de nieuwe besturing en menustructuur te leren werken. Ze zijn trots en beschouwen de nieuwe Akoestikon-lijn als hún lijn. Merford heeft de lijn achter een glazen wand geplaatst, waardoor bezoekers van de vestiging in Gorinchem haar bij binnenkomst meteen zien staan.

Onze specialist

Jan van Vuuren

Voor meer informatie:

Jan van Vuuren

Technisch Manager

Tel +31 (0)182 387 166

E-mail: Verkoop@vse.nl

“De nieuwe Akoestikon-lijn overtreft onze verwachtingen. Ze is secuur, ergonomisch en duurzaam. Onze operators zijn er trots op."
Peter Fernig
Merford
Projecten

Succes Verhalen

 ETEC - engineering van machine voor heipalen

Infra Ingenieursbureaus Projecten

ETEC - engineering van machine voor heipalen

 MARIN - revisie sleepwagen

Consmema Ingenieursbureaus Machinebouwers Projecten Siemens

MARIN - revisie sleepwagen

 Besturing windmolen Bettink

Ingenieursbureaus

Besturing windmolen Bettink