• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Jan van Vuuren: Nieuwsgierig en kritisch

Jan van Vuuren: Nieuwsgierig en kritisch

Een oudgediende kent het reilen en zeilen binnen een bedrijf. Heeft de ontwikkelingen aan den lijve ondervonden en vindt daar vast iets van. Zo dachten we. Daarom vonden we het hoog tijd om zo’n heuse oudgediende van VSE aan de tand te voelen. Jan van Vuuren is technisch manager en werkt sinds 1984 bij VSE.

Jan van Vuuren blijkt van het type doorzetter. En van het type met een geheugen als een olifant. Zoals hij zelf zegt: “Alles wat hier in het bedrijf ooit gebouwd is, is een keer door mijn handen gegaan.” We vragen hem naar de ontwikkeling van het bedrijf, dat oorspronkelijk in de installatietechniek actief was.

Binnenvaart
“In de jaren tachtig deden we vooral installaties op binnenvaartschepen. Op enig moment werkten we aan een opdracht voor de computerbekabeling van IBM-mainframes. Vanaf die tijd gingen we ons steeds meer verdiepen in de automatiseringskant van installaties. Heel vroeg in die fase voerden we een project uit waarmee we een flowpacker automatiseerden. Onze aanpak viel daar in positieve zin op bij de leverancier en bij de klant. Tja en als je opvalt, dan blijf je hangen in het geheugen. Dus toen die leverancier daarna hulp nodig had, kwam hij naar ons.”

Groei
“Toen Ronald Elbers het bedrijf overnam zijn we gaan groeien. In die tijd verkochten we nog zelf onze projecten en voerden die ook zelf uit. Inmiddels is dat wel even anders.” Van Vuuren vertelt dat er heel actief kennis in het bedrijf is gehaald door het aannamebeleid. “Een oud-collega, Ferdinand Postema, heeft veel kennis over meet- en regeltechniek in het bedrijf gebracht. En de kennis wordt in ons bedrijf gedeeld met alle collega’s, en vastgelegd. Zo heb je dus het voordeel dat als iemand met zoveel kennis je bedrijf op enig moment weer verlaat, die kennis daarmee niet voor je bedrijf verloren is. Die zit dan ingebed in het bedrijf zelf.”

Kennis
“Weer iets later kregen we heel veel wiskundige kennis in huis met Koert van Gils, een wiskundige dus. We zijn heel zuinig op al die kennis. Daar groei je van als bedrijf, maar ook als persoon. Wat eigenlijk de rode draad door het hele bedrijf is, is dat we allemaal nieuwsgierig en kritisch zijn. We zijn niet snel tevreden en rusten eigenlijk pas tot we het zo hebben zoals we het bedacht hebben. Met daarbij natuurlijk aandacht voor procesbeheersing. Maar eigenlijk durf ik wel te zeggen dat we de dingen gewoon beter doen dan een ander, en dat onze klanten dat ook zien. We hebben de juiste kennis en de juiste mensen in huis. Want alleen al bij de afregeling van motoren heb je veel kennis nodig over het dynamische gedrag van motoren. Hoe regel je een aandrijving af, waar let je op. Daarom is ook scholing en bijscholing, net als kennisuitwisseling, een belangrijk onderdeel van ons succes.”

Motionkenner
Van Vuuren is een doorgewinterde en ongelofelijk ervaren motionkenner. Vroeger ging dat vooral om mechanische machines waarbij de wereld te winnen viel als je verstand had van dynamische gedragingen, vandaag de dag is er enorm veel in de meet- en regeltechniek te behalen. “Er hebben grote ontwikkelingen plaatsgevonden in die tak van sport, ook voor gebruik in simulaties. Zowel de meet- en regeltechniek alsook de simulaties zijn daardoor betaalbaarder en betrouwbaarder geworden en worden nu veel sneller toegepast. De investering blijft in veel gevallen bepalend, maar er kán nu veel meer. Het helpt natuurlijk wel dat er nu veel meer een keiharde noodzaak is om te investeren in automatisering, als bedrijven de productie al hier kunnen houden.”

De juiste mensen
Van Vuuren is de man, zoals zijn collega’s zeggen, met een enorme bak ervaring. Een man die alles al eens heeft gezien en gedaan als het om motion gaat. Zelf zegt hij daarover: “Als het beweegt, dan kunnen wij het verzorgen. Maakt niet uit wat en waar.” En hij weet waar hij het over heeft.
Maar hij klopt zich niet op de borst, je doet het samen. “Zoals gezegd, de juiste mensen in huis halen – en houden – is erg belangrijk.” Hoe zorg je er nou voor dat je aan die mensen komt? “Studenten doen hier afstudeerstages en de goede blijven hangen,” zo legt Van Vuuren uit. “Maar soms ook aan de hand van een afstudeerverslag. Zo las ik destijds het afstudeerverslag van Leendert Uithoven en na drie kantjes wist ik genoeg: Die moesten we hebben.”

Uithoven kwam en zijn kennis leidde ook tot echt onderscheidende projecten. Dus wie is het volgende slachtoffer voor een interview? Precies.