Voor u gelezen: ‘Weg met het doemdenken over de robotisering’

‘Weg met het doemdenken over de robotisering’, dat was de teneur tijdens de conferentie ‘Empowered by Robots’ die op 25 oktober plaatsvond tijdens de Dutch Design Week in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.
Een verslag van deze conferentie lazen we op aandrijven en besturen. Wethouder van Economische Zaken Staf Depla “Als je robottechnologie goed toepast, maak je het dagelijks leven beter en leuker, het werk aangenamer en creëer je meer banen.”

Robotica maakt de werkende mens niet overbodig. Koert van Mensvoort van Next Nature Network zegt het zo: “Integendeel. De robot zorgt juist voor nieuwe kansen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en kan bijvoorbeeld een oplossing zijn voor veel fysieke problemen. Mensen met een beperking kunnen hierdoor sneller en beter revalideren. En dat vergroot hun mogelijkheden en hun uitzicht op werk.”

Onmisbaar hulpmiddel
Noord-Brabant telt, door de ruime aanwezigheid van de maakindustrie de meeste robots op de werkvloer. “Soms verdwijnen er arbeidsplaatsen, soms komen er nieuwe bij” zegt Maarten Mentink van Smart Robotica, een uitzendbureau voor robots. “Bij een bedrijf dat ervoor gekozen heeft om de productie niet naar China te verplaatsen, hebben we nu vier robots geplaatst. Daardoor kan die ondernemer goedkoop, lokaal en kwalitatief produceren en blijft veel werkgelegenheid behouden. Dat zien we steeds vaker voorkomen. De banen die hier verdwenen zijn, komen weer terug. De robot is daarbij een onmisbaar hulpmiddel”, aldus Mentink.

Optimisme over robotisering
Het optimisme over de op handen zijnde robotisering van onze maatschappij stond dus centraal. “Je kunt wel net doen of de opkomst van robots tegen te houden is, maar dat gaat niet lukken. Je kunt beter proberen om van een nadeel een voordeel te maken en kijken waar op de arbeidsmarkt winst te boeken is met robots” zegt Jos Verhoeven, de directeur van Start Foundation.

Design
Empowered by Robots liet ook zien hoe belangrijk de rol van designers is. “Je moet techniek in dienst stellen van mensen die deel willen nemen aan het arbeidsproces. Designers kunnen hier ook aan bijdragen.”
Aan het einde van de conferentie werd de Design Challenge ‘Empowered by Robots’ gepresenteerd. Een wedstrijd voor ontwerpers en techneuten met ideeën over hoe je met de inzet van robots werk creëert voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Tijdens de Dutch Design Week volgend jaar worden de beste inzendingen geëxposeerd.

Lees het volledige artikel hier.
Meer informatie over de conferentie en de ontwerpwedstrijd vind je hier.

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.