Project Details

J&V Techniek B.V.

Productiemachine voor keramische plavuizen voor MBI in Nieuw-Lekkerland

Industriële automatisering

Machinebouwers

2019

www.jenvtechniek.nl

J&V Techniek

Productielijn voor keramische plavuizen

Machinebouwer J&V Techniek uit Nieuw-Lekkerland ondersteunt tegelproducent MBI al jaren op alle mogelijke terreinen. De bouw van een nieuwe productiemachine vereiste behalve mechanische kennis ook ervaring met motion control en industriële automatisering. Hiervoor deed J&V Techniek een beroep op VSE.

Onze Uitdaging:

GeoCeramica®-tegels zijn keramische plavuizen met een betonnen onderlaag, verkrijgbaar in diverse formaten en designs. Ze kunnen zowel binnenshuis als in de tuin worden gelegd. Voor de infrastructuursector maakt MBI extra dikke varianten waar verkeer overheen kan. 

In het verleden kon MBI de tegels alleen handmatig produceren. De automatisering van het productieproces levert meer snelheid, flexibiliteit en kostenefficiency op. Na de ombouw van twee bestaande productielijnen en gedreven door de marktvraag naar steeds meer formaten, bestelde MBI bij J&V Techniek uit Nieuw-Lekkerland een nieuwe machine. De allereerste keramiekmachine ter wereld!

De Oplossing:

J&V Techniek verzorgde het mechanische gedeelte van de nieuwe productielijn.

Voor de besturing werden de krachten gebundeld met VSE. Onze bedrijven hadden al eerder samengewerkt op een project in een andere vestiging van MBI.

Onze culturen, aanpak en ambities matchen uitstekend. Qua kennis en kunde vullen wij elkaar goed aan. Dit leidde tot de oplevering van lijn 52 in 2019.

Lijn 52 voor MBI

Hoe we dit deden:

VSE werd als specialist in industriële automatisering en motion control vanaf het prille begin door J&V Techniek bij het project betrokken, nog voor de tekeningen definitief waren.

We verzamelden zo veel mogelijk informatie in een zo vroeg mogelijk stadium. Aangezien nooit eerder een keramiekmachine was gebouwd, moesten we from scratch beginnen.

Voor de besturing pasten wij 35 servomotoren en SINAMICS S120-regelaars van Siemens toe in combinatie met het motion control system SIMOTION.

Als Siemens Motion Specialist hebben wij veel ervaring met deze technologie. Voor het programmeerwerk maakten onze engineers gebruik van de TIA Portal van Siemens voor Totally Integrated Automation.

Missie geslaagd

Het Resultaat

Lijn 52 is een innovatieve, kwalitatieve productiemachine voor GeoCeramica®-tegels in drie verschillende formaten.

De machine draait rustig, nauwkeurig en betrouwbaar.

Om de capaciteit verder uit te breiden, heeft MBI inmiddels een volgende machine in opdracht gegeven met een nog hogere snelheid en kortere omsteltijden tussen de verschillende tegelformaten.

Lijn 53 wordt door VSE ontwikkeld in samenwerking met Humarbo Projects en medio 2022 opgeleverd.

Onze specialist

Gertjan Janse

Software engineer bij VSE

Software Engineer Gertjan Janse werkte aanvankelijk bij machinebouwer J&V Techniek in Nieuw-Lekkerland. Dit bedrijf is opgericht door zijn vader John Janse en diens compagnon Gerben Vonk.  Gertjan verzorgde er als engineer de besturingstechniek, maar maakte in 2018 de overstap naar VSE.

Bij VSE kon hij zijn kennis snel verbreden en verdiepen. Aangezien VSE  Motion Specialist van Siemens is, heeft hij bij Siemens een certificatieprogramma doorlopen. Daarnaast was hij op cursus bij een dealer van FANUC, producent van industriële robots.

Sinds 2020 is hij software engineer B, wat betekent dat hij zelfstandig projecten kan uitvoeren. Hij is betrokken bij diverse projecten van VSE in opdracht van en/of in samenwerking met J&V Techniek.

Voor meer informatie:

Jan van Vuuren

Technisch Manager

Tel +31 (0)182 387 166

E-mail: Verkoop@vse.nl

“Wij kunnen op deze lijn drie tegelformaten maken. De servomotoren zijn onderhoudsarm, energiezuinig en draaien efficiënt."
Hans van den Bosch
MBI
Projecten

Succes Verhalen

 ETEC - engineering van machine voor heipalen

Infra Ingenieursbureaus Projecten

ETEC - engineering van machine voor heipalen

 MARIN - revisie sleepwagen

Consmema Ingenieursbureaus Machinebouwers Projecten Siemens

MARIN - revisie sleepwagen

 Besturing windmolen Bettink

Ingenieursbureaus

Besturing windmolen Bettink