Steeds beter worden in je vak – Gertjan Janse zocht uitdaging

Op zijn vijftiende ging hij vakantiewerk doen bij een betonwarenfabriek in de buurt: MBI. Hij zag daar softwareprogrammeurs aan de slag en binnen no time had hij het door: dát is wat ik later wil doen als ik groot ben.

En groot is ie inmiddels, we zijn wat jaartjes verder. Sterker nog, op het moment van ons interview mag de telefoon niet uit, want binnen een week verwachten hij en zijn vrouw hun eerste kind. Die betonwarenfabriek is de plek waar we hem interviewen. Omdat ie daar nog steeds regelmatig te vinden is, nu in dienst van VSE.

Meer afwisseling
Hij kwam via via bij VSE terecht. In maart 2018 werkte hij in het bedrijf van zijn vader, J&V Techniek, en ook toen al was hij vaak aan het werk bij MBI. Hij wilde meer programmeren dan in het bedrijf van zijn vader mogelijk was, en besloot over te stappen naar VSE. “En vanaf de eerste dag dat ik bij VSE werk, was het bedrijf van mijn vader klant”, lacht hij. Bij VSE zocht en vond hij meer afwisseling en meer uitdaging in het soort projecten. Zelfs ondanks dat hij weer bij MBI aan de slag is. “Omdat je collega’s hier heel veel kennis hebben en je echt hecht samenwerkt, leer je enorm veel. En het feit dat ik op de projecten bij MBI werk, levert veel voordeel op: ik ken het hele machinepark op mijn duimpje. Tja, ik ben er eigenlijk nooit echt weg geweest.”

Hij begon bij VSE en liep mee met Patrick Kok, die hem vertrouwd maakte met de werkwijze. Hij doorliep een Siemens-training voor certified programmeur en leverde een bijdrage aan een aantal mooie projecten. Zo liep hij bijvoorbeeld met Leendert mee bij een flessendecorator, stelde mee in bedrijf bij Ecolab, hielp bij de racetrack van Holiday Ice en werd door Jelle betrokken bij de inbedrijfstelling van een palletizer. En nu bij MBI, aan de zogenaamde lijn 52. Een compleet nieuw gebouwde machine voor het product GeoCeramica, waarover meer in een volgend verhaal - met zijn vader.

Goede schatting
De VSE-projectleider van deze lijn 52 was Jan van Vuuren. “Jan had natuurlijk voor het begin van de werkzaamheden een planning afgegeven met een inschatting van de opleverdatum. Bij MBI hadden ze zijn schatting met een korreltje zout genomen. Zowel over hoe lang het zou duren als over hoe goed de machine dan al gelijk zou werken. Tja, en toen Jan zijn schatting werkelijkheid werd, liepen we qua techniek ver voor op de rest van het project.” Stiekem vindt ie het wel leuk dat zijn werkgever zo goed voor de dag komt op de plek waar hij al zo lang rondloopt. “Uit ervaring met de producten kende ik wat aandachtspunten, waarbij ik bijvoorbeeld pleitte voor een nauwkeurige regeling bij het vullen. Beton heeft een natuurkundig gedrag als het vloeibaar is. En dat hebben we met een hele nauwkeurige regelkring op de servogestuurde motor precies weten te ondervangen. Daar heeft mijn ervaring mooi een stuk geholpen bij het optimaliseren van het proces.”

Voor dit project verzorgde Gertjan de functionele omschrijving en het programma in de plc en Leendert regelde de software voor de motion. “Het is echt mooi om te zien dat onze aanpak heel erg enthousiast werd ontvangen door MBI. En het resultaat ook, de machine draait boven verwachting.” Een ander aspect van dit project betreft de portaalrobots. “De aansturing daarvan hebben we uit de library van Siemens. Daar heeft collega Matthijs weer enorm veel verstand van, dus hij kon daar mooi zijn steentje bijdragen. Zonder de collega’s van VSE had ik deze lijn nooit zo ver kunnen krijgen als nu is gelukt. We sparren heel veel met elkaar over dit soort oplossingen en daardoor word ik veel beter in mijn vak. Echt, dat gaat boven verwachting, maar dat is ook precies de reden dat ik naar VSE kwam. Ik ben dus echt heel blij!”

Collega’s
Inmiddels is hij een paar maanden vol aan het werk bij MBI. Hoe houdt hij de feeling met de collega’s van VSE? “Ik bel regelmatig met Jan van Vuuren en Léon de Groot en probeer als het enigszins kan de weekstart bij te wonen. Dus dat contact dat houden we goed bij.”

Lijn 52 draait - boven verwachting, lazen we al - en nu is Gertjan onder andere bezig met de voorbereiding van het beton. Dat wordt volautomatisch gedaan en hij werkt aan verschillende optimalisaties van zowel die installaties als van andere productielijnen in de fabriek. “En als je mij vraagt wat mijn volgende stap hier zou zijn, dan zou ik de toevoer en de afvoer van de nieuwe lijn verder automatiseren.”

Voldoening
Wat ie zo leuk vindt aan het programmeren? “Een stukje programma maken dat dingen in beweging zet. Je bent aan het werk aan een machine die echt iets maakt, dat is echt heel leuk. Ik denk dat ik aan een ICT-project veel minder voldoening zou hebben.”

En in zijn vrije tijd? Waar haalt ie dan voldoening uit? Hij is een jaar geleden getrouwd en verwacht ieder moment dus zijn eerste kind. Maar hij heeft ook nog wel hobby’s. Sportzeilen met zijn broer. “Een heel gevoelig bootje, één fout en hij gaat om”, lacht hij breeduit. Daar moet ie de kleine dan maar niet op meenemen, op dat bootje.

 

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.

 

Eén keer per maand een kijkje in de keuken van VSE?
Schrijf je in en ontvang ook onze populaire nieuwsbrief!

You have successfully subscribed to our mail list.

Teveel inschrijfpogingen voor dit e-mailadres.