Over verf en inkt
Rosario C2C bedrukt flessen
Bij Rosario C2C worden flesbedrukkingsmachines gebouwd. Met zeefdruktechnologie en keramische verf worden logo’s met meerdere kleuren snel en precies op glazen flessen gedrukt. De zeefdrukmachines zijn eigen ontwikkelingen, net als handlingmachines, in- en uitpakmachines en een aantal klantspecifieke machines. “Wij ontwikkelen het mechanische deel en VSE neemt het elektronische deel voor haar rekening,” schetst Eelco Venema de relatie.
“Samen hebben we de kennis om hele goede machines te bouwen. Niemand kan vandaag de dag alle kennis in huis hebben, er zijn gewoon te veel vakgebieden die allemaal enorme ontwikkelingen doormaken. Het fijne is dan dat de echte specialisten op hun eigen vakgebied met diverse toepassingen te maken krijgen en daar dingen zien die ze bij andere toepassingen weer slim kunnen gebruiken. Dat merk je bij de mensen van VSE ook. De kennis die ze elders opdoen, kunnen ze bij onze projecten weer inzetten. Daardoor zie je dat er bij iedere machine weer iets verbetert op het gebied van de besturingstechniek.”
Doseersysteem
Een mooie toevoeging aan de bedrukkingsmachines die met de zeefdruktechnologie werken, is het volautomatische doseersysteem van de verf. Voor dat deel liet Venema de mechanica door VSE’s eigen Nedquip ontwikkelen. “De verf verkeert bij kamertemperatuur in gestolde vorm. Het systeem moet zo ontworpen zijn dat het geheel wordt opgewarmd, inclusief de doseerslang, om de viscositeit van de verf gedurende het gehele doseerproces constant te houden, en dat is heel goed gelukt. We bouwen op dit moment machines die 150 stuks per minuut kunnen bedrukken. De volgende stap is 200 stuks per minuut, daarvoor zijn we met VSE in onderhandeling over het uitontwikkelen. En die stap wil ik heel graag snel gaan zetten.”
Gebruiksgemak
De ontwikkelingen op het gebied van elektronica gaan steeds verder. “Servotechniek, plc’s, automaten, software, de 4.0 techniek loopt steeds verder weg van hoe we ooit zijn begonnen. Naast de zeefdruktechnologie hebben we ook de vertegenwoordiging van een lijn inkjetprinters van het Duitse Till GmbH. De zeefdruktechniek als printtechniek heeft een redelijk vaste voet aan de grond bij de meeste gebruikers. Wat men gewend is in te zetten, daar houdt men vaak aan vast. Omschakelen naar de inkjettechnologie heeft veel voordelen op het gebied van gebruiksgemak, maar het is een compleet andere techniek en daar heb je anders geschoolde mensen voor nodig. Het werkt net als bij een gewone bureauprinter, wat je op je scherm ziet, stuur je naar de printer en dat komt op de fles terecht. Razendsnel, ongeacht hoeveel stuks je wilt. Je kunt er één of duizend met één bepaalde of allemaal verschillende prints maken, dat kan allemaal.”
On-demand printen
“Onze klanten zijn de glasfabrieken die zelf flessen bedrukken, speciale bedrukkingsbedrijven, de zogenaamde loondrukkers en een enkele afvulfabriek. Met de inkjet printers wil men ook een compleet nieuw marktconcept gaan ontwikkelen. Je kunt heel snel reageren op de vraag en dus on-demand printen. Daarbij wordt gedacht aan het concept van printing and filling on-demand, onder andere via webshops, waarbij je een fles met drank of pot met snoep kunt bestellen met precies de inhoud en opdruk die jij wenst. Voor een jubileum, een verjaardagscadeau of relatiegeschenk. Een boeiende ontwikkeling die zich zal voortzetten in de grote vullijnen, en ik denk sowieso dat de inkjetprinters heel snel zullen opkomen in de markt. Dus met die vertegenwoordiging zijn we heel blij.”
Hoog – hoger – hoogst?
“Het verschil is dat je met zeefdruktechnologie beperkt bent in het aantal kleuren dat je kunt drukken. Maar de print die je maakt, krijg je met geen mogelijkheid meer van de fles af, dus dat is erg prettig, ook imagotechnisch.” Hij laat een paar flessen zien van bekende producten waarbij het verschil met andere voorbeelden die via de inkjet-methode zijn bedrukt, heel duidelijk is. “Als je logo maar een paar kleuren heeft dan is dat een fantastische techniek. De inkjettechniek is echt hightech en je kunt alle kleuren van de regenboog printen, maar het is iets kwetsbaarder, wat overigens in de zeer nabije toekomst zeker opgelost zal zijn. Het is een compleet ander proces, dus dat vraagt echt een volledige ombouw. En hoge snelheden – hoog – hoger – hoogst, zeggen ook niet alles. Je hele lijn moet immers die snelheid aankunnen, anders heeft het nog geen zin dat je heel snel kunt printen.”
Gedreven bedrijf
Naast het bouwen van nieuwe apparatuur, koopt Venema ook gebruikte apparatuur terug van klanten die gerefurbished wordt en een nieuwe bestemming vindt. Over VSE is hij zeer tevreden. “Ze hebben gewoon goede mensen in dienst. Wat ze doen is gewoon goed, daar kan ik op vertrouwen. De besturing met servotechniek van de hele machine hebben ze goed gedaan. We werken ook al flink wat jaren met ze samen. We zijn nu bezig om twee grote zeefdruklijnen in opdracht te krijgen voor het Midden-Oosten, bestaande uit palletizers, de-palletizers en zeefdrukmachines. Tja, wat kan ik erover zeggen, het is een gedreven bedrijf, met gedreven mensen. En zo werkt het vaker, samen kom je verder.”