• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: De herwaardering van het ambacht

Voor u gelezen: De herwaardering van het ambacht

Fieldlabs zijn inmiddels een bekend begrip. Fred Bakker, coauteur van ‘Hier wordt de toekomst gebouwd. Innovatieve hotspots en de terugkeer van de maakindustrie’ (2016) maakt in het Financieele Dagblad gewag van hun succes als het gaat om de terugkeer van de waardering voor techniek op vakscholen, in regionale samenwerkingen en vooral bij bedrijven die hun productieproces slimmer willen maken.

De hernieuwde interesse in het aloude ‘werken met je handen’ begint in Friesland al op jonge leeftijd. In het afgelopen jaar kregen alle 415 Friese basisscholen op initiatief van bedrijven uit het innovatiecluster Drachten een robot-bouwpakket. Het cluster doet onderzoek naar slimme productietechnieken. Die technieken kunnen niet zonder vakmensen, en dus kwamen de Friese ondernemers op het idee om de jeugd al vroeg in contact te brengen met technologie.

Vakscholen
De afgelopen jaren zaten de technische vakopleidingen in het verdomhoekje. De jeugd vond het maar niks om een ‘ouderwets vak’ te kiezen. Werken met je handen was vooral vuil en dom, was de algemene tendens. Het tij lijkt inmiddels gekeerd, zegt Bakker. Als voorbeeld geeft hij de Leidse Instrumentmakers School (LIS). Die school kreeg in de afgelopen tien jaar een compleet nieuwe vleugel en het leerlingenaantal groeide langzaam maar zeker van circa 160 maar 300 leerlingen. Na vier jaar opleiding aan de LIS vindt iedere student gemakkelijk een baan of studeert verder.
De LIS gaat hiermee verder op het pad waar natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes (1853-1926) mee begon. Hij zag destijds al dat het belangrijk was dat technici zijn meetinstrumenten konden maken. Daarvoor was grondige materiaalkennis en kennis van het vervaardigingsproces nodig.

In Duitsland zijn heden ten dage nog steeds ruim 2500 vakscholen, die jonge mensen opleiden tot ambachtslieden. In Nederland is op dit gebied nog veel te winnen. In meerdere delen van Nederland (Twente, regio Eindhoven) is er de wens om instrumentmakers op te leiden. Om te helpen met het opleiden van geïnteresseerde studenten, werkt de LIS samen met het roc Twente.

Fieldlabs
Philips Drachten wilde zich na 50 jaar Friesland voor nog minimaal en halve eeuw binden aan de regio. Daarom stond het bedrijf in 2010 aan de wieg van het eerdergenoemde Innovatiecluster Drachten. Samen met andere bedrijven die een zogenaamde onderzoekscultuur hebben houdt het cluster zich bezig met de vraag: hoe kun je toptalent in de regio binden en boeien, maar ook leergierige mbo’ers aan werk helpen.

Medewerkers en studenten worden bijna spelenderwijs uitgedaagd zich te verdiepen en de nieuwste technologische ontwikkelingen. En niet alleen in Friesland. Roc’s in het hele land laten hun leerlingen samenwerken met ervaren vaklieden, om samen de nieuwste technologieën te ontdekken.

Lees meer op: https://fd.nl/morgen/1256791/de-herwaardering-van-het-ambacht