• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE – Virtueel Valideren

Vraag het VSE – Virtueel Valideren

Virtueel              Denkbeeldig
Valideren           Controleren op waarde

Bij het woord ‘virtueel’ denk ik onwillekeurig aan Jean Nelissen, de Limburgse bon vivant die in een niet zo heel grijs verleden de etappes van de Tour de France van commentaar voorzag. Vaak met smakelijke details, Jean was Limburger en hij kende alle Limburgse wielrenners, hun ouders, neven, nichtjes – dixit Jean – voormalige schoolmeesters en de slagers uit het dorp. “Joop komt teruch bij die chroep en is nu weer virtueel leider in de Tour de France” was een van Jeans meest bekende soundbytes.

Machines virtueel valideren
Tot zover Jean Nelissen. Virtueel valideren (ook wel ‘virtual commissioning’ genoemd) van machines is namelijk een andere tak van sport. Klanten in de industriële en mechanische sector zoeken naar maatwerk dat binnen een steeds kortere tijd kant en klaar kan worden geleverd. En dat maatwerk wordt steeds complexer. Virtuele machinesimulatie is namelijk een proces dat softwarecodes zoals PLC, HMI en SCADA valideert in een virtuele wereld. Pas na die validatie wordt de softwarecode op de fabrieksvloer in het echt gebruikt. Zo wordt de time-to-market dus drastisch verkort.

Ook voor de software-engineers is deze manier van ontwikkelen een grote vooruitgang. Die worden eerder in het proces betrokken en ze kunnen op deze manier de besturingssoftware al snel testen op een functioneel model.

Hoe dan?
Virtueel valideren kan zorgen voor een omgeving die behoorlijke voordelen kan opleveren voor de machinebouwer en de eindgebruiker. Er moet wel een aantal aandachtspunten in acht worden genomen:

  • De automatisering moet direct gekoppeld worden aan het gedrag van een machine
  • De code moet worden ontwikkeld vanuit een gedragsmodel
  • Er is een closed-loop terugkoppeling
  • Gebruikerservaringen zijn onontbeerlijk

Wat zijn de voordelen?
Het beschikbaar hebben van een digitale tweeling geeft verschillende voordelen. Wat te denken van wispelturige klanten, die de ene dag dit en de andere dag dat willen. Daar moet je als producent maar in mee kunnen. Virtueel valideren zorgt in dit geval voor een verkorting van de tijdsduur tussen idee en uitvoering.

Verder kost het minder tijd en geld om ontwerpen en besturing te ontdoen van fouten. En dankzij die virtuele tests worden ontwerprisico’s geminimaliseerd.

Best goed, die virtuele validatie. En terugkomend op Jean Nelissen: misschien is het ook wel een idee om digitale tweelingen te laten wielrennen. Minder fouten, minder investeringen, tijdswinst en daarnaast honderd procent coronaproof.

En waarschijnlijk ten overvloede, maar je weet dat VSE ervaring heeft met virtueel valideren, toch?