Project Details

Torsit Hijsinstallaties

Industriële automatisering

Machinebouwers

2023

www.torsit.nl

HOB Aggregaten

Siemens UltraCaps voor magazijnkranen Torsit

Torsit Hijsinstallaties heeft twee magazijnkranen gebouwd voor een klant in de voedingsmiddelenindustrie. Om het aansluitvermogen te beperken, wilde de klant dat er UltraCaps zouden worden toegepast. Wij hebben voor Torsit de Siemens UltraCaps geëngineerd, geïntegreerd en in bedrijf gesteld. Ook hebben wij de dimensionering verzorgd. Het was de eerste keer dat UltraCaps in Nederland zijn toegepast.

Onze Uitdaging:

Siemens UltraCaps waren nooit eerder in Nederland toegepast. Het ging dan ook om een primeur voor Siemens en Torsit, maar zeker ook voor VSE Industrial Automation als Motion Specialist van Siemens. Met dit project hebben we veel kennis en ervaring opgedaan om ook andere klanten te kunnen helpen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. UltraCaps zijn breed inzetbaar. In productiebedrijven kunnen ze helpen voorkomen dat een installatie vastloopt bij een kortstondige storing in de stroomtoevoer. Dankzij de lokale energiebuffer kunnen machines bij een korte storing in bedrijf blijven of gecontroleerd gestopt worden als de storing langer aanhoudt. Bij materiaalbewerkingen kan de voeding van onder meer CNC-freesmachines zeer constant worden gehouden voor een optimale kwaliteit van het eindproduct. Eigenlijk kunnen UltraCaps overal worden ingezet waar continuïteit vereist is.

DSC_0484

De Oplossing:

UltraCaps zijn een soort superaccu’s die kortstondig veel energie kunnen opslaan en weer vrijgeven. Ze zijn een onderdeel van Smart Power Management van Siemens. Dit is een totaaloplossing met omvormers, een regelsysteem, vermogenselektronica, bewaking en beveiliging. Smart Power Management helpt bedrijven energie te besparen en hun machines ook bij een stroomstoring of netwerkinstabiliteit draaiende te houden. Door de komst van steeds meer decentrale energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines zijn onze energienetwerken in toenemende mate overbelast. Bedrijven moeten vaak lang wachten op een verzwaring van hun netwerkaansluiting. Dit maakt het lokaal bufferen, opslaan en beheren van hun energie steeds interessanter. Hiervoor zijn UltraCaps een prima oplossing.

Hoe we dit doen:

Als Motion Specialist van Siemens hebben wij de UltraCaps voor Torsit geëngineerd, geïntegreerd en in bedrijf gesteld. We hebben ook bij de dimensionering geholpen. Met dit project hebben we veel kennis en ervaring opgedaan om ook andere klanten te kunnen helpen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.

DSC_0492
Missie geslaagd

Het Resultaat

De UltraCaps in de magazijnkranen slaan remenergie op die vrijkomt bij een verticale beweging en hergebruiken deze om kortstondig piekvermogen te leveren. Dit is economisch interessant omdat bedrijven door netbeheerders worden afgerekend op de hoogste piek in hun verbruik. Hoe hoger de piekbelasting, hoe meer ze moeten betalen. De UltraCaps werken als energiebuffer en vangen vermogenspieken op terwijl de netbelasting laag en stabiel blijft. Zo gaan de energiekosten omlaag en heeft men niet meteen een grotere netaansluiting nodig. De magazijnkranen die Torsit bouwde vragen veel vermogen, maar werken toch op een aansluiting van 3×16 ampère. Ongeveer de helft van wat ze normaal zouden nodig hebben!

Onze specialist

Radboud van Dusseldorp

Vraag naar elektrificatie bouwmaterieel

Voor meer informatie:

Commercieel technisch manager

 r.van.dusseldorp@vse.nl

+31 6 249 321 91

 

E-mail: Verkoop@vse.nl

"VSE heeft ons prima geholpen, ook bij de dimensionering van de UltraCaps. Zij hebben behalve de ervaring ook directe lijnen met de engineers van Siemens in Duitsland.”
Kees van der Wal
Mede-eigenaar Torsit
Projecten

Succes Verhalen

 ETEC - engineering van machine voor heipalen

Infra Ingenieursbureaus Projecten

ETEC - engineering van machine voor heipalen

 MARIN - revisie sleepwagen

Consmema Ingenieursbureaus Machinebouwers Projecten Siemens

MARIN - revisie sleepwagen

 Besturing windmolen Bettink

Ingenieursbureaus

Besturing windmolen Bettink