• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Primeur met UltraCaps: veel energie-efficiëntie te behalen

Primeur met UltraCaps: veel energie-efficiëntie te behalen

Een duurzame primeur voor VSE Industrial Automation in samenwerking met Siemens en Torsit. Voor het eerst in Nederland zijn UltraCaps toegepast. Deze vormen een krachtige oplossing om energie te besparen, het aansluitvermogen te beperken en minder afhankelijk te zijn van de capaciteit en stabiliteit van het netwerk.

Wat zijn UltraCaps? Een soort superaccu’s die kortstondig veel energie kunnen opslaan en weer vrijgeven. Ze zijn een onderdeel van Smart Power Management van Siemens. Dit is een totaaloplossing met omvormers, een regelsysteem, vermogenselektronica, bewaking en beveiliging. Smart Power Management helpt bedrijven energie te besparen en hun machines ook bij een stroomstoring of netwerkinstabiliteit draaiende te houden. Dat is geen overbodige luxe; door de komst van steeds meer decentrale energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines zijn onze energienetwerken in toenemende mate overbelast. Bedrijven moeten vaak lang wachten op een verzwaring van hun netwerkaansluiting. Dit maakt het lokaal bufferen, opslaan en beheren van hun energie steeds interessanter. Hiervoor zijn UltraCaps een prima oplossing.

Blik in de besturingskast.

Remenergie terugwinnen

Torsit, specialist in de bouw van hijs- en hefoplossingen, paste onlangs UltraCaps toe in twee magazijnkranen. Ze slaan remenergie op die vrijkomt bij een verticale beweging en hergebruiken deze om de kraan te laten rijden. Als ze volledig geladen zijn, kunnen ze energie terug leveren aan het net.

De UltraCaps

Kortstondig piekvermogen

Met behulp van UltraCaps kan men aan peakshaving  doen. De opgeslagen remenergie kan worden ingezet om kortstondig piekvermogen te leveren. Wat economisch interessant is, want bedrijven worden door netbeheerders afgerekend op de hoogste piek in hun verbruik. Hoe hoger de piekbelasting, hoe meer ze moeten betalen. De UltraCaps werken als energiebuffer en vangen vermogenspieken op terwijl de netbelasting laag en stabiel blijft. Zo gaan de energiekosten omlaag en heeft men niet meteen een grotere netaansluiting nodig. De magazijnkranen die Torsit bouwde vragen veel vermogen, maar werken toch op een aansluiting van 3×16 ampère. Ongeveer de helft van wat ze normaal zouden nodig hebben!

Kennis en ervaring

Het was de eerste keer dat de UltraCaps in Nederland zijn toegepast. Een primeur voor Siemens en Torsit, maar ook voor VSE Industrial Automation. Als Motion Specialist van Siemens hebben wij de UltraCaps voor Torsit geëngineerd, geïntegreerd en in bedrijf gesteld. We hebben ook bij de dimensionering geholpen. Met dit project hebben we veel kennis en ervaring opgedaan om ook andere klanten te kunnen helpen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.

De magazijnkraan

Breed inzetbaar

UltraCaps zijn breed inzetbaar. In productiebedrijven kunnen ze helpen voorkomen dat een installatie vastloopt bij een kortstondige storing in de stroomtoevoer. Dankzij de lokale energiebuffer kunnen machines bij een korte storing in bedrijf blijven of gecontroleerd gestopt worden als de storing langer aanhoudt. Bij materiaalbewerkingen kan de voeding van onder meer CNC-freesmachines zeer constant worden gehouden voor een optimale kwaliteit van het eindproduct. Eigenlijk kunnen UltraCaps overal worden ingezet waar continuïteit vereist is.

Ook op zoek naar slimme oplossingen voor duurzaam energiemanagement? Wij adviseren je graag! Neem contact met ons op.