• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 A-ware opent nieuwe productielocatie voor kaas

A-ware opent nieuwe productielocatie voor kaas

Tussen de 80.0000 en 100.000 ton per jaar. Zo veel kaas gaat Royal A-ware maken in de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen.

Op de nieuwe vestiging van het bedrijf, gespecialiseerd in het produceren, rijpen, verpakken en transporteren van kaas, wordt nauw samengewerkt met het van origine Nieuw-Zeelandse Fonterra.

Fonterra gaat de wei die bij het kaasmaken vrijkomt in de naastgelegen fabriek verwerken tot ingrediënten voor voeding voor onder meer baby’s, senioren en sporters. Het gaat om in totaal 5.000 ton wei-eiwit en 25.000 ton lactose per jaar.

Met de investering in de twee nieuwe productielocaties is een bedrag van 150 miljoen euro gemoeid. Koning Willem-Alexander verrichtte de officiële opening.

Automatisering en robotica
De fabriek van A-ware is verregaand geautomatiseerd. Zo wordt een groot deel van het werk door robots gedaan en worden de heftrucks door computers bestuurd. Moderne technologieën zorgen er ook voor dat het verbruik van energie en water tot een minimum wordt beperkt. Zo leveren zonnepanelen op het dak een groot deel van de benodigde energie. Ook wordt onderzocht of het resterende deel van de energiebehoefte via aardwarmte kan worden ingevuld.

Sinds eind vorig jaar wordt er in de nieuwe fabriek van A-ware kaas gemaakt. CEO Jan Anker sprak toen van een mijlpaal. ‘Met onze eigen kaasfabriek kunnen we nog beter inspelen op de wensen van onze klanten.’ De kaas wordt behalve aan Nederlandse supermarktketens ook wereldwijd geleverd aan onder meer België, Spanje en Rusland.

A-ware en Fonterra zijn allebei familiebedrijven. ‘Onze samenwerking met de A-Ware Food Group past goed binnen onze strategie om de omvang en de waarde van onze ingrediënten en merkproducten te vergroten’, aldus algemeen directeur Theo Spierings.

 A-ware is ontstaan uit een fusie en een aantal overnames. De activteiten is in een aantal bedrijfsonderdelen ondergebracht, Zo is er behalve een productie-poot, ook een onderdeel retail. A-ware Industrial verhandelt de verschillende soorten kaas en grondstoffen. In A-ware Services is alles rondom opslaan, rijpen, verpakken en vervoeren samengebracht.  Deze activiteiten zijn in 2013 gecentraliseerd in Almere. VSE heeft in opdracht van Rohaco onder meer een deel van de softwareprogrammatuur geschreven en in bedrijf gesteld voor de geautomatiseerde logistieke magazijnoplossing in Almere.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die VSE kan bieden? Neem dan contact op met Radboud van Dusseldorp, e-mail:
r.van.dusseldorp@vse.nl