• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Bijgespijkerd over SAFETY

Bijgespijkerd over SAFETY

Op 29 november hebben de hardware engineers van VSE deelgenomen aan het Engineering Event SAFETY in ’s-Hertogenbosch. Een terugblik met teamleider Martijn Vreeswijk.

Het Engineering Event SAFETY werd al voor de dertiende keer georganiseerd. Onze hardware engineers hadden van MYbusinessmedia kaartjes gekregen om deel te nemen aan het event.

Machineverordening

De hardware engineers van VSE. Na het SAFETY-event zijn ze met elkaar gezellig uit eten gegaan.

Tijdens diverse plenaire sessies beantwoordden deskundigen vragen op safety-gebied. Daarnaast kon men deelnemen aan learn shops en een informatiemarkt bezoeken. Het overkoepelende thema was de nieuwe Machineverordening die per 20 januari 2027 de huidige Machinerichtlijn gaat vervangen. De deelnemers werden bijgepraat over de impact hiervan en de grootste wijzigingen ten opzichte van de huidige Machinerichtlijn.

Artificiële intelligentie

Stijn Derammelaere, professor mechatronica aan de Universiteit Antwerpen, verzorgde een inleiding tot Artificiële Intelligentie (AI). Hij vertelde onder meer over de impact van AI op machineveiligheid en toonde hoe AI hierin kan ondersteunen. Hij liet een AI-module zien die op een foto alle onveilige situaties kan herkennen en daar een goed leesbaar stukje over kan schrijven. Een interessante invalshoek van technologie en (machine)veiligheid!

Praten met EPLAN?

“De ontwikkeling van AI neemt een hoge vlucht”, zegt Martijn Vreeswijk. “Als hardware engineers zijn we aan het verkennen wat de mogelijkheden zijn en hoe wij het eventueel kunnen inzetten. Wij werken in EPLAN, en ik kan me voorstellen dat wij EPLAN op termijn dankzij AI kunnen instrueren. Je zou bijvoorbeeld de software kunnen vragen om zélf een motorgroep te tekenen op basis van input. AI kan ondersteunend zijn bij vragen waar je snel een antwoord op wil hebben. Zo kun je met ChatGPT lange documenten uploaden, laten analyseren en samenvatten. Bij bestekken zou dit een hulpfunctie kunnen worden. Het blijft natuurlijk altijd kunstmatige intelligentie, dus je zult het nooit voor 100 procent kunnen vertrouwen. Menselijke controle van wat een AI-module genereert zal dan ook altijd nodig blijven. Dit was ook wat Stijn Derammelaere heeft verteld.”

Cybersecurity

Onze hardware engineers werden tijdens het Safety-event ook bijgepraat over NIS2, de geactualiseerde Europese richtlijn rond cybersecurity. Deze moet in oktober 2024 door alle lidstaten geïmplementeerd zijn in nationale regelgeving. Als gevolg van NIS2 krijgen veel meer partijen te maken met strenge cybersecurity-regels. Daaronder ook machinebouwers met meer dan 50 werknemers of een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro. Deze bedrijven moeten straks kunnen aantonen dat ze technische, operationele en organisatorische maatregelen nemen om zich tegen cybersecurity-incidenten te beschermen. Denk aan de risicoanalyse van bestaande systemen, het optuigen van specifieke processen en het aanbieden van opleidingen en trainingen voor werknemers. Onverhoopte cyberincidenten moeten binnen 24 uur worden gemeld aan de toezichthouder. Martijn Vreeswijk: “De eigenaar van de machine is verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de software en persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen als dit niet gebeurt. Waar mogelijk zullen wij als VSE dienstverlening aanbieden om onze klanten hierin te ondersteunen.”