• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Bionische mier inspiratie voor slimme productie

Bionische mier inspiratie voor slimme productie

Robotvlinders, bionische mieren en een grijper die voorwerpen in uiteenlopende vormen kan oppakken. Het zijn drie resultaten van het Bionic Learning Network, een netwerk van  Festo met internationale universiteiten, instituten en ontwikkelingsbedrijven.

Met de natuur als de belangrijkste inspiratiebron maken de knappe koppen de vertaalslag naar technische concepten en industriële toepassingen.

De BionicANTs en fladderende eMotion Butterflies laten daarbij zien hoe individuele systemen samenwerken in een intelligent netwerk.

BionicANT
Net als mieren in de natuur, werken de bionische mieren samen op basis van een set van ingewikkelde regels. Elk individu draagt bij aan het gezamenlijke einddoel. De verschillende taken die daarvoor moeten worden uitgevoerd, worden onderling gecoördineerd. Dit concept kan het uitgangspunt zijn voor de fabriek van de toekomst waarbij de productie zich aanpast aan verschillende scenario’s en taken vanuit het besturingsniveau worden uitgevoerd.

eMotion Butterflies
De eMotion Butterflies integreren ultralichte robots met netwerken die real time met elkaar communiceren. Sensortechnologie en een indoor GPS-systeem zorgen er voor dat de vlinders rond kunnen fladeren zonder ergens tegen aan te vliegen. De ‘emotievlinders’ laten zien dat er voor toekomstige producten complexe ontwerpen mogelijk zijn waarbij ook nog eens de virtuele en de echte wereld samengaan.

FlexShape Gripper
De tong van de kameleon stond model voor de flexibele FlexShape Gripper. De grijper kan objecten met verschillende vormen oppakken en weer afzetten. De  met water gevulde siliconen kap sluit flexibel om het voorwerp. In de toekomst is het ook mogelijk dat de grijper meerdere voorwerpen tegelijk kan opppaken, zoals robots die tijdens de assemblage  meerdere kleine onderdelen moeten kunnen hanteren.

Bekijk hieronder de video’s.

Wilt u op de hoogte blijven ontwikkelingen in de robotica? Volg VSE dan op Twitter of LinkedIn.

Via: Aandrijftechniek