• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 De Engineering Netwerkdag: Netwerken voor de toekomst

De Engineering Netwerkdag: Netwerken voor de toekomst

In onze branche kun je niet anders dan vooruitkijken. Ook als het om personeel gaat. VSE vindt het onderwijs dan ook iets waar we met zijn allen onze verantwoordelijkheid hebben. Dat is een van de redenen waarom we ons laten zien – en horen – op de jaarlijkse Engineering Netwerkdag van de Instituutsvereniging Engineering & Design Ingenium Cabo Bianci aan de Hogeschool Utrecht.

Een kleine impressie  
Bedrijven in de volle breedte van de techniek geven acte de présence op de Engineering Netwerkdag. Naast de stand van VSE is er een stand van ASML, Bosch, Metaglas, BAM, Damen, Arcadis en zo nog een hele lijst met aansprekende namen. Bedrijven die kennis willen maken met de studenten van nu en daarmee de werknemers van morgen. De eerste stap op het gebied van naamsbekendheid en imagobuilding is gezet. Zoals de organiserende commissie het noemt, “zo krijgt de student de mogelijkheid zich te oriënteren binnen zijn vakgebied, voor bijvoorbeeld stages of afstudeeropdrachten.”

Dat dat de bedoeling is, is leuk. Maar hoe werkt het in de praktijk? Op een vrijdagmiddag, als de gemiddelde student liever in de trein naar huis zit? Wonderwel, zo blijkt. Een kleine rondgang levert zowel eerstejaars als afstuderende studenten op, die zich danwel oriënteren op het type bedrijven danwel een werkelijke afstudeeropdracht. De ene student laat weten dat hij hoopt een leuk klein bedrijf te treffen: “daar kan je tenminste je stempel drukken en hoef je niet zo binnen de lijntjes te lopen. En ik wil meer dan een nummer zijn.” Terwijl de andere student op zoek is naar de gerenommeerde hightechbedrijven. Wat ze ook interesseert is wat voor soort activiteiten de bedrijven eigenlijk allemaal ondernemen. Maar het begrip ‘netwerken’ is de studenten niet vreemd en ze zijn dol op verrassende producten.

Daarop is de stand van VSE dus wel ingericht. Een motionsimulatie en een geluidscamera laten heel uiteenlopende takken van sport zien. In ieder geval prikkelend genoeg om de aandacht te trekken, zo merken we. Stefan Lekkerkerker bemand samen met Ron Verleun de VSE-stand. Stefan vertelt dat ze op zoek zijn naar alle mogelijke opties. “Zowel afstudeerders als stagiaires, maar natuurlijk ook nieuw personeel. Hier lopen de medewerkers van de toekomst.” En daarmee natuurlijk ook de klanten van de toekomst, want ook de naamsbekendheid vaart wel bij dit soort evenementen.

De netwerkdag kende een afwisselend programma. Van activiteiten voor alumni tot en met een congres in de avond waarop onder andere André Kuipers het podium beklom, er was letterlijk voor ieder wat wils.

Hoe goed zo’n netwerkdag nu werkt? Stefan begroet in ieder geval terloops nog wat bekenden. Oud klasgenoten uit zijn eigen opleiding, die nu zelf ook hier met hun bedrijf aanwezig waren. Zij hebben er naar eigen zeggen – en zichtbaar – baat bij gehad.