Voor u gelezen: slim onderhoud, IoT en jammen met de sterren (deel 13)

Slim onderhoud, muziek maken met de sterren, smart industry, nieuwe technologie in de maakindustrie en Internet of Things. Ook dit keer weer selecteert Rob Brager van VSE interessante onderwerpen uit de media en geeft hij commentaar.

Slim onderhoud
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelen een speciale camera die de staat van bruggen, gebouwen en chemische installaties van een afstand kan inspecteren. Dankzij een nabewerking op basis van slimme algoritmes zijn bewegingen, die te klein of te snel zijn om met het blote oog te herkennen, plotseling zichtbaar.

'Deze diagnosetechniek met het maken van opnames kende ik nog niet', zegt Rob Brager in een reactie 'Ik weet wel dat bewegingen en trillingen met andere sensoren, zoals trillings- en versnellingssensoren, worden opgenomen om zo veranderingen in het dynamisch gedrag van installaties en of machines te ontdekken. Ik zie met de videotechniek wel toepassingen die met de normale trillingsopnemers moeilijk zijn te realiseren. Voorbeelden zijn in het artikel weergegeven in de vorm van gebouwen, bruggen en bijvoorbeeld ook sluizen. Mogelijk dat een volgende toepassing de drone is die de camera naar moeilijk toegankelijke plaatsen kan brengen.'

Lees hier het hele artikel.

Jammen met de sterren
cern muziek-sterren VSE AutomationEen machine die deeltjes van kosmische straling detecteert werd gekoppeld aan een apparaat dat een muzieknoot speelt als er een deeltje wordt opgevangen. Het resultaat: bij CERN kan men jammen met de sterren.

'Het heelal dat muziek maakt en op die manier musici inspireert. Krijgen we op deze manier een extra emotionele binding met het heelal', vraag Rob Brager zich af.

Lees hier het hele artikel.

Smart industry
Smartindustry VSE AutomationVier van de tien smart industry fieldlabs waarvoor subsidie is aangevraagd kunnen van start. Campione (gericht op onderhoud voor chemiebedrijven 100 procent voorspelbaar maken) heeft als enige de EFRO-subsidie toegekend gekregen. Smart Dairy Farming (met big data verhogen van de duurzaamheid van de melkveehouderij) draaide al op private financiering en TKI- gelden van TNO en draait gewoon door. Smartfood (volledig geautomatiseerde productie, teelt en distributie van vers fruit en groente) gaat aan de gang gebruikmakend van gelden van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

'Geweldig', aldus een enthousiaste Rob Brager. ' Smart industry krijgt steeds meer een gezicht. Doordat de fieldlabs aan de gang gaan zal het vliegwieleffect alleen nog maar groter worden. Voor VSE geldt dat we de intentie hebben uitgesproken om het fieldlab smart food actief te ondersteunen.'

Nieuwe technologie maakindustrie
Maakindustrie Nederland nieuwe technologie
3D-printing, connected machines, over the shoulder-monitoring, en robotics zoals drones. Het is allemaal ‘smart’, en het resultaat van diverse doorbraaktechnologieën. Hoe spelen bedrijven in op de vierde industriële revolutie? Welke kansen pakken ze?

Rob Brager kan zich in het artikel vinden. 'Als we goed met elkaar samenwerken kunnen innovaties op basis van bestaande technologieën snel worden doorgevoerd. Daarbij is het streven om ook nieuwe technologieën te ontwikkelen. Interessant blijft dan natuurlijk hoe we de maatschappij kunnen laten aanpassen aan de vernieuwingen. We weten dat de vernieuwingen komen en dat we die niet tegen kunnen houden, ook al zouden we willen. Voor deze aanpassing zijn verschillende disciplines nodig om alle generaties goed voor te kunnen lichten.

Lees hier het hele artikel.

Internet of Things
internet of things IoT VSE Automation
Voor consumenten is de ontwikkeling van het i nternet of things (IoT) vooral nog leuk met een hoog gadget-gehalte. Voor de aanbieders van de technische achterkant is het echter serious business. En dan zijn er nog tal van ondernemers die ervan willen profiteren. Maar waar draait het nu werkelijk om bij het IoT?

'Ik ben ervan overtuigd dat de beveiliging van de systemen die met IoT te maken hebben zeer complex is en mogelijk nog complexer wordt', zegt Rob Brager. 'We maken gebruik van data en aan de andere kant zijn we bevreesd dat de data in handen komt van onbevoegden met alle gevolgen van dien. Want wat handig is voor de één kan ook handig zijn voor een andere die er kwade bedoelingen mee heeft. Ik denk dat beide ontwikkelingen zeer snel gaan; de verdere ontwikkeling van slimme oplossingen, de data-uitwisseling die daarbij hoort en een adequate beveiliging van de gegevens. Mogelijk dat de ontwikkeling van de beveiliging een integraal onderdeel van de ontwikkeling van slimme oplossingen moet zijn.'

Lees hier het hele artikel.

Voor u gelezen
In de rubriek ‘Voor u gelezen’ selecteert Rob Brager van VSE artikelen uit de (vak)media over onder meer industriële automatisering, robotica, motion control, hygiënisch ontwerpen, smart industry, duurzaamheid, 3D-printing en andere techonderwerpen. Hebt u suggesties? Mail dan naar: verkoop@vse.nl

Hebt u de rubriek ‘Voor u gelezen’ een keer gemist? Kijk dan hier voor de eerdere posts.

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.