
Ontknopen met beleid – Veiligheid op de eerste plaats
Een project waar Roy van Rijswijk van VSE met veel trots op terugkijkt is laatst bij Nutricia uitgevoerd. “Daar moesten we de koppeling tussen een oude en een nieuwe machinelijn verwijderen. Dit was nodig omdat een machinelijn overbodig was geworden. Dit was een complex project doordat er functionaliteit in de te verwijderen machinelijn aanwezig was.”
Senior proces projectengineer Lilian Roder was hierbij binnen Nutricia de verantwoordelijke medewerker. Naast Roy van Rijswijk was Ron Verleun als projectmanager nauw betrokken bij de uitvoering. Roder: “Het was een gecompliceerd project waarbij de kennis van VSE echt een verschil heeft gemaakt. Het was voor mij de eerste keer dat ik met ze heb gewerkt, ze werden intern aanbevolen en dat is me erg goed bevallen.” Er was voor dit project een enorme tijdsdruk. “We hadden zelf al een plan uitgewerkt om dit aan te pakken. VSE kwam daarop als reactie met een plan dat beter werkte. Ze wisten een eenvoudigere en efficiëntere aanpak voor te stellen en dat bleek in de praktijk veel beter te werken. Samen hebben we het plan uitgewerkt en tot een goed einde gebracht. Het was heel plezierig om te zien hoe toegewijd de VSE mensen zijn. Ze hebben veel kennis en zijn erg betrokken bij het resultaat. Daarmee hebben ze echt waarde toegevoegd en niet klakkeloos uitgevoerd wat we in eerste instantie vroegen. Dat is ook datgene waarmee wat mij betreft een club die je inhuurt, het verschil zou moeten maken. Wij zijn niet de specialisten, daarvoor huren we nou juist een externe partij in.
Veiligheid
Lilian beoordeelde het project op een aantal KPI’s, waaronder de KPI ‘veiligheid’. Hierop beoordeelde ze VSE met ‘zeer goed’, de hoogste score. Ze vertelt dat ze ook hier een duidelijk verschil merkte met andere partijen waar ze eerder mee werkte. “Ik hoefde de mensen van VSE niet te herinneren aan de veiligheidsmaatregelen, ze werkten altijd volgens VCA**, het was niet nodig om ze daarin achter de broek te zitten of te controleren. In een hygiënische omgeving is de juiste organisatie de basis voor voedselveilig werken. Ik proefde daarin bij hen een goede mindset. Ze waren zeer goed voorbereid en werkten proactief. Dat zie je niet zo vaak bij andere partijen, moet ik helaas zeggen.” Ze lacht als ze verder gaat: “Ik ben iemand die altijd met mijn neus op het project wil zitten. Ik wil me er echt mee bemoeien, want ik ben degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit, de veiligheid en de kosten. Naar mijn mening moet je dan ook op de vloer aanwezig zijn, dat kun je niet vanachter je bureau.”
Maar ook als het niet om veiligheid gaat, roemt Roder de proactieve houding. “Alle medewerkers van VSE stonden klaar voor mij. Zowel de uitvoerende technici als Ron Verleun, ze waren zeer georganiseerd en wisten het vertrouwen dat het binnen de gestelde tijd goed zou komen, ook op mij over te brengen. Uiteindelijk dus ook met het gewenste resultaat.
Twee fases
Van Rijswijk legt nog eens uit hoe het project in zijn werk ging. “Dit project werd in twee verschillende fases uitgevoerd onder druk van de productie. In de eerste fase werden functies van de te verwijderen lijn overgezet naar de andere lijn. In de tweede fase is de lijn ontmanteld en verwijderd. Dat geheel heb ik mogen ontwerpen en begeleiden. Wat daarbij nog kwam kijken is dat je je tijdens het werk in hygiënezone 3 bevindt. Dat betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan je uitrusting en je doen en laten. Dan werk je natuurlijk wel in een bijzonder soort situatie, en daarbij moet de stilstand zo kort mogelijk worden gehouden. Er is was tijdens beide fases een fall-backscenario van toepassing, maar dat hebben we gelukkig niet nodig gehad.”
Roder is in ieder geval tevreden over het uitgevoerde werk. “Een partij die je inhuurt en niet als ja-knikker jouw voorstel oppakt en uitvoert, maar zijn expertise inzet om het project beter te maken. Dat is precies wat je wilt.”