Project Details

i-Collector

Slim buffersysteem met Lenze

Machinebouw

Industrie

2014

www.lenze.com

LENZE

Slim buffersysteem i-Collector

VSE Industrial Automation is sinds 2014 Motionpartner van Lenze, global partner in motion oplossingen voor machinebouw. Samen creëren we waarde. Een aansprekend resultaat van deze samenwerking is de i-Collector, een hoog geautomatiseerd en gepatenteerd buffersysteem voor orderpicken. De i-Collector is het antwoord op de vraag naar steeds kortere levertijden en orders die steeds kleiner worden met een grotere variatie per bestelling. Hij werkt snel en efficiënt, wordt op wens van de klant ingericht en toegepast in verschillende omgevingen en industrieën.

 

Onze Uitdaging:

De i-Collector is een driedimensionaal dynamisch opslagsysteem. Een soort grote stelling met kanalen waar spullen doorheen geschoven worden. In de stelling worden standaard kratten of trays geplaatst voor het opslaan en verwerken van allerlei soorten producten. Langs de stelling rijden verplaatsbare wagentjes van boven naar beneden en van links naar rechts. Een volledig schaalbaar en modulair systeem waarmee men zowel een random als een organized bufferverwerking kan realiseren. Orderregels worden automatisch verzameld en per order in één keer afgeleverd in de dozen of kratten waarin de bestellingen naar de klant gaan. Acties worden in willekeurige volgorde afgewerkt. Motion speelt een hoofdrol in deze ontwikkeling. Diverse acties, zoals het schuiven van een tray of het omhoog of omlaag bewegen van een kraan, moeten willekeurig en in combinatie met elkaar kunnen worden uitgevoerd. De trays en kranen bewegen uiterst nauwkeurig over de rails. Om orders snel te kunnen picken, worden de trays snel verplaatst. Door razendsnel af te remmen, komen ze exact op de juiste positie in de i-Collector tot stilstand: op de plek waar het item automatisch in een krat of doos wordt geplaatst.

De Oplossing:

VSE Industrial Automation is vanaf het begin betrokken voor de plc’s en de elektrische installaties. De elektrische componenten, de plc’s en motoren die we gebruiken, zijn allemaal van Lenze en de veldcomponenten van ifm. Deze componenten zijn wereldwijd beschikbaar. In geval van nood kan een systeemintegrator overal in de wereld zelf eerstelijns hulp geven.

De intelligentie van de i-Collector zit in de software. Dankzij slimme algoritmes kunnen we met maximaal twee keer schuiven een tray of krat oproepen uit een stelling. Met een beperkt aantal componenten kunnen we iedere positie heel snel benaderen.

Aan iedere kant van de stelling beweegt een wagentje van zowel boven naar beneden als van links naar rechts. Drie motoren per kant zorgen voor de benodigde bewegingen. De algoritmes in de software zorgen ervoor dat er vooruit wordt gekeken – zogenaamde look-ahead software. Het hele systeem werkt als een gesloten loop en de software zorgt ervoor dat er wordt geanticipeerd op de orders in de komende twee uur.

Hoe we dit doen:

Iedere i-Collector wordt ingericht op de wensen en behoeften van de klant. Projecten starten met het verzamelen en analyseren van data over de aantallen, invoer, uitname, maar ook informatie over pieken en dalen. Aan de hand daarvan wordt de opbouw van de i-Collector bepaald. Hiervoor zijn ook configuratietools beschikbaar.

De programmeur van Lenze ontwikkelt het systeem en VSE voert vervolgens het programmeren geheel uit, en ook de installatie. VSE heeft een standaard plc-programma ontwikkeld. Daardoor kunnen alle nieuwe ontwikkelingen met een simpele update worden geïntegreerd in alle bestaande systemen.

Missie geslaagd

Het Resultaat

Een uniek systeem, dat blijkt uit de waardering van klanten én het feit dat er meerdere prijzen zijn gewonnen. Het systeem is een soort compacte kubus die weinig  ruimte in beslag neemt. Het wordt remote gemonitord. 

Over de samenwerking met VSE is Fred Bokhorst, een van de geestelijk vaders, zeer te spreken. “Met VSE kunnen we heel direct schakelen. Als je al zoveel jaar met elkaar werkt, wat moet je er dan nog meer over zeggen? Het feit an sich zeg natuurlijk al genoeg. Het is een hele prettige partij om mee te werken. Ze hebben een hele open houding, komen hun afspraken na en zijn heel flexibel.”

Meer weten?

Radboud van Dusseldorp

Vraag naar elektrificatie bouwmaterieel

Commercieel technisch manager

r.van.dusseldorp@vse.nl

+31 6 249 321 91

"Met VSE kun je heel direct schakelen. Ze zijn open, flexibel en betrouwbaar."
Projecten

Succes Verhalen

 Hybride aggregaat voor duurzaam netbeheer

Infra Infrastructurele werken Machinebouwers Machinebouwers Siemens

Hybride aggregaat voor duurzaam netbeheer

 Nieuwe aandrijving en besturing voor Papendrechtsebrug

Infrastructurele werken Projecten

Nieuwe aandrijving en besturing voor Papendrechtsebrug

 Wantijbrug krijgt 3B opbouw

Infrastructurele werken Projecten Siemens

Wantijbrug krijgt 3B opbouw